Magazin

Serena Williams otvoreno o roditeljstvu: 'Mama krivica je stvarna'

0 28

Teniska legenda Serena Williams nedavno je počela da govori o stvarnosti majčinstva—i širokom spektru emocija koje prate to. U novom intervjuu za Insajder, Williams je otkrio da je stalni izazov biti praktičan roditelj, sportista svjetske klase i poslovna žena.

“Mamina krivica je stvarna. Uvek se osećam krivim kada radim nešto sam”, rekao je Vilijams nedavno za Insajder. „Ne znam da li sam dobra mama, i ne znam da li moja metoda funkcioniše, ali veoma sam praktična sa svojom ćerkom, a isto je bilo i sa našim roditeljima.”

Williams, čija kćer Olimpija sada ima četiri godine, također je nedavno razgovarala o svom traumatičnom iskustvu porođaja – vremenu „na život ili smrt“ koje je zahtijevalo četiri operacije.

Krivica majke, ili majčina krivica, često se opisuje kao skoro univerzalno iskustvo. Prema jednom istraživanju, to je osjećaj nesposobnosti da ispuni društveno definiranu ulogu o tome šta znači biti “dobra majka”, često praktično nemoguć osjećaj da majke nisu u stanju adekvatno roditeljstvo, ponekad zbog profesionalnih zahtjeva. . Postoji razlog zašto se to često naziva krivicom majke, a ne krivicom roditelja. Ova osećanja srama nesrazmerno pogađaju žene, jer istorijski gledano, one provode znatno više vremena na nezi. U presječnoj studiji 111 roditelja u Kaliforniji, koja se bavila krivicom novopečenih roditelja o načinu na koji balansiraju posao i porodicu, majke su imale znatno viši nivo krivice od očevi.

Za mnoge majke — čak i one poznate — imati dobro integrisanu karijeru i lični život je stalna borba. Williams je istakao društveno očekivanje da bi majke trebale biti u stanju žonglirati nizom različitih prioriteta; i da kada se ravnoteža ne postigne neprimjetno, to može dovesti do napetosti – bilo unutar partnerstva, porodice, radnog mjesta ili, kako je Williams raspravljao, interno. Uspostavljanje ravnoteže kao zaposlene majke bilo je nešto čega se -godišnjakinja dotakla u prošlosti. U februaru prošle godine, Williams je govorio o mentalnom i fizičkom umoru koji dolazi s pokrivanjem više uloga.

“Raditi i biti mama nije lako. Često sam iscrpljen, pod stresom i onda odem igrati profesionalni teniski meč. Nastavljamo. Tako sam ponosna i inspirisana ženama koje to rade iz dana u dan. Ponosna sam što sam majka ove bebe,” napisala je u objavi na Instagramu.

Dok je Williams osvojila nevjerovatnu Grend slem titule, njen rad prevazilazi teniski teren. U martu ove godine, Williams je prikupila 111 miliona dolara za svoju kompaniju rizičnog kapitala u ranoj fazi Serena Ventures, koju vodi zajedno sa Alison Rapaport Stillman. Portfolio firme ima više od 60 anđeoskih investicija, sa fokusom na podsticanje raznolikosti.

“U ekosistemu u kojem samostalne žene osnivačice dobijaju 2% venture finansiranja, a crne osnivačice primaju 1,2%, mi razbijamo kalup. Ne zahtijevamo od osnivača da dolaze iz historijski nedovoljno zastupljenih sredina, ali 76% osnivača našeg portfelja to čini”, stoji u izjavi Serena Ventures. Sa tako zahtjevnim poslom, Williams kaže da je jasno razgraničenje njenih prioriteta bilo ključno kao novopečenoj mami. „Postavila sam zaista dobre granice“, rekla je za Insajder. „Posle posla idem pravo svojoj ćerki.”

Povezano:

Stres rasizma ubija crne majkeMentalno zdravlje crnih mama se uglavnom zanemaruje—5 načina na koje ga možemo poboljšati Pitali smo sve glavne predsjedničke kandidate o njihovim planovima za rješavanje krize crne smrtnosti majki

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.