Magazin

Ove 2 države će dozvoliti da svi odrasli dobiju pojačivače COVID-19 – sve dok su toliko dugo vakcinisani

0 34

I Kalifornija i Kolorado će dozvoliti svim odraslim osobama koje su prošle najmanje šest mjeseci nakon dvije doze COVID-19 vakcinacije ili dva mjeseci nakon njihove J&J vakcinacije da bi primili pojačivače vakcine.

Trenutno je američka administracija za hranu i lijekove (FDA) odobrila dopunske doze za odrasle s posebnim zdravstvenim stanjima, osobe i starije, odrasle osobe koje su pod visokim rizikom od izloženosti virusu.

Novembra , guverner Kolorada Jared Polis proširio je tu definiciju izdavanjem naredbe kojom se svi odrasli stanovnici Colorada stavljaju u kategoriju visokog rizika. “Budući da je širenje bolesti toliko značajno u Koloradu, svi stanovnici Colorada koji imaju 18 godina i više su pod visokim rizikom i kvalifikuju se za dopunsku vakcinu”, kaže se u naredbi.

Kolorado se trenutno suočava s porastom korona virusa zbog kojeg zvaničnici prave planove kako da racionaliziraju njegu u preopterećenim bolnicama, kao The Denver Post izvještava.

Kalifornija, s druge strane, ohrabruje dobavljače vakcina da slobodno tumače smjernice FDA. U pismu od 9. novembra, Tomás Aragón, MD, Dr.PH, državni službenik za zdravstvo i direktor kalifornijskog odjela za javno zdravlje, naložio je dobavljačima vakcina da dopuste ljudima koji traže vakcinu „samoodrediti rizik od izloženosti“. Rekao im je da ne odbijaju osobu koja traži docjepljenje sve dok je šest mjeseci bez dvostruke doze moderne ili Pfizer vakcine ili dva mjeseca od jednodozne vakcine Johnson and Johnson.

„Pacijentova procjena izloženosti riziku može uključivati, ali nije ograničena na, one koji rade s javnošću ili žive s nekim ko radi s javnošću, žive ili rade s nekim pod visokim rizikom od ozbiljnog utjecaja COVID-a , žive u geografskim područjima koja su bila pod jakim uticajem COVID-a, žive u područjima sa visokom transmisijom, žive u kongregiranom okruženju, doživljavaju društvenu nejednakost ili druge rizične uslove prema procjeni pojedinca”, napisao je.

Također je ohrabrivao medicinske pružaoce usluga da ponude vakcinacije i docjepljivanje na svakom pregledu. “Pružaoci usluga ne bi trebali propustiti nijednu priliku da vakcinišu nevakcinisane ili obezbede dopunske lekove nudeći vakcinu tokom rutinskih ili nerutinskih poseta medicinskim ordinacijama, klinikama, apotekama i bolnicama”, napisao je on.

Odluka o tome da li treba implementirati pojačane snimke imalo je pomiješane poruke. Kao što je SELF ranije izvijestio, Bijela kuća je prvobitno sugerirala da će većina ljudi dobiti dopunu, samo da bi FDA i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) ograničili njihovo odobrenje za dopunu za manju grupu osoba s visokim rizikom. Neki stručnjaci su smatrali da nema dovoljno podataka koji bi sugerirali da je imunitet značajno oslabio u općoj populaciji, što je značilo da pojačivači još nisu potrebni. Postojala su i etička pitanja o tome da bogate zemlje dobiju možda korisnu treću dozu kada mnoge zemlje nisu dobile svoje definitivno korisne prve doze u ruke.

Međutim, direktorica CDC-a Rochelle Walensky, dr. , MPH, rekao je u srijedu da je razgovor daleko od kraja. “Kao što vjerovatno znate, FDA trenutno gleda podatke za proširenje pojačivača na sve populacije,” rekao je dr. Walensky.

Povezano:

Dr. Fauci ima nekoliko korisnih savjeta za razgovor s ljudima koji oklevaju o vakcinamaCOVID-19 Nuspojave Booster Shot-a: Evo šta možete očekivati, prema novoj studiji CDC-aEvo koliko Očekivani životni vijek u SAD-u se smanjio zahvaljujući COVID-19 1919

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.