Magazin

Ova popularna punila za usne kod kuće mogu uzrokovati trajna oštećenja, upozorava FDA

0 16

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) upozorava ljude da ne koriste određenu vrstu punila za usne kod kuće zbog rizika od ozbiljnih nuspojava i potencijalno nepovratnih komplikacija. Agencija je 8. listopada objavila Sigurnosnu poruku FDA-e o opasnostima uređaja za punjenje dermalnih punila bez igle, često nazvanih hijaluronske olovke, nakon što je saznala za “ozbiljne ozljede, a u nekim slučajevima i trajno oštećenje kože, usana ili očiju”.

Uređaji za punjenje kod kuće naplaćuju se potrošačima kao alternativa bez igle za postupke dermalnih filera u ordinaciji (gdje licencirani davatelji usluga ubrizgavaju filere hijaluronske kiseline odobrene od FDA u usne ili lice) . Poput mnogih kozmetičkih proizvoda kod kuće, postali su popularniji tijekom pandemije među ljudima koji su tražili rezultate pravih dermalnih filera bez posjete uredu. Ali ovi ručni uređaji i olovke-koje se nazivaju i Hyla-olovke, mikroinjektori, neinvazivne olovke za injekcije, neinvazivne šprice za raspršivanje, olovke pod visokim pritiskom ili olovke za prskanje-nisu odobrene od strane FDA, nisu regulirane i dolaze s nizom ozbiljnih zdravstveni rizici.

Ljudi koji kupuju ove proizvode „možda nisu svjesni ozbiljnih štetnih događaja koji su prijavljeni u vezi s njihovom upotrebom, poput trajnog oštećenja kože, usana i očiju“, Binita Ashar, dr. Med., Direktorica Ureda za hirurške i uređaje za kontrolu infekcija u Centru za uređaje i radiološko zdravlje FDA -e, navodi se u saopćenju. “Pacijenti i pružatelji zdravstvenih usluga trebali bi znati da FDA nije odobrila bilo koja dermalna punila za prodaju bez recepta za kućnu upotrebu ili za upotrebu s uređajima za injekcije bez igala.”

Uređaji bi trebali raditi korištenjem velikih količina pritiska “kako bi se dermalni fileri ubacili u tijelo bez igle”, objašnjava FDA. Ne samo da vjerojatno neće dati željene rezultate, već mogu i izazvati ozbiljne nuspojave i komplikacije. Uređaji ne daju ljudima “dovoljnu kontrolu nad mjestom ubrizgavanja proizvoda”, kaže FDA. I tvari za punjenje, koje se obično prodaju zasebno, možda ne sadrže ono što tvrde. U stvari, čak bi mogli biti kontaminirani patogenima ili kemikalijama, kaže FDA.

Iako neke moguće nuspojave mogu biti privremene (poput krvarenja i modrica), druge mogu uzrokovati trajna oštećenja očiju ili kože, poput ožiljaka, promjene boje i stvaranja grudica ispod kože, prema FDA. Potencijalno opasne po život komplikacije uključuju smrt tkiva, sljepoću ili moždane udare koji su posljedica začepljenja krvne žile. Ako je proizvod kontaminiran bakterijom, virusom ili gljivicama, to može uzrokovati infekciju. Takođe postoji rizik od prenošenja bolesti ako više od jedne osobe koristi isti uređaj. Komplikacije koje se javljaju “mogu zahtijevati hitnu medicinsku pomoć”, a neke “možda neće biti reverzibilne”, prema FDA.

Potrošači se trebaju potpuno kloniti ovih uređaja kod kuće, uređaja bez igala i punila. Ako ste prethodno koristili neki od ovih proizvoda bez igala i doživjeli bilo kakav štetan učinak, trebali biste posjetiti ljekara i prijaviti šta se dogodilo MedWatch-u, FDA-ovom mrežnom programu za informacije o sigurnosti i prijavljivanju neželjenih događaja.

A ako ste zainteresirani za nabavku dermalnih filera za povećanje volumena usana, smanjenje pojavljivanja bora ili na drugi način izmijenite izgled lica, držite se prave stvari: postupci odobreni od strane FDA-e koje rade licencirani profesionalci. Kao što ističe dr. Ashar, ovi proizvodi koji se izravno prodaju kod kuće također “zaobilaze konzultacije s licenciranim pružateljem zdravstvene zaštite, što je kritična mjera sigurnosti za pacijente da donose informirane odluke o svom osobnom zdravlju”.

Pravi fileri za hijaluronsku kiselinu vrlo su sigurni ako ih ubrizgava iskusni dermatolog ili kozmetički hirurg sa certifikatom odbora koji koristi proizvode odobrene od FDA u medicinskom okruženju. Kao i kod svakog kozmetičkog postupka, postoji mogućnost negativnih učinaka s punilima, poput alergijske reakcije ili, kod nekih postupaka, udara u krvni sud. No, proces je općenito niskorizičan i, ako to radite sa profesionalcem, oni će nesumnjivo tražiti moguće probleme. Učinci punila hijaluronske kiseline također su privremeni (budući da se punilo sam otapa s vremenom) i reverzibilni (ubrizgavanjem određenog enzima).

A ako niste sigurni jesu li pravi dermalni fileri pravi put za vas, konzultirajte se s dermatologom ili kozmetičkim kirurgom certificiranim od strane odbora-koji može odgovoriti na pitanja, riješiti zabrinutosti oko sigurnosti i dati vam ideju o rezultatima koje možete očekivati ​​- odlično je mjesto za početak.

Vezano:

Kozmetički punila i COVID-19 Vakcine: Evo šta trebate znati Paoo… Koliko pažljivo morate biti pri stvaranju novih punila za usne? Proizvodi od kanabisa Delta-8 mogu uzrokovati strašne zdravstvene učinke, CDC i FDA upozoravaju

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.