Magazin

Kako razlikovati lošu opekotinu od sunca i 'trovanje suncem'

0 53

Većina nas zna da sunčeve UV zrake koje posvjetljuju raspoloženje imaju tamnu stranu: nezaštićeno izlaganje može dovesti do opekotina od sunca, preranog starenja kože, raka kože i „trovanja suncem“—što se općenito odnosi na mučninu nakon previše mnogo vremena na suncu.

Šta je zapravo trovanje suncem? To je izraz koji ste možda čuli u nekom trenutku svog života—možda su vam mama ili tata (tačno!) rekli da „stavite kremu za sunčanje da se ne biste otrovali suncem!“—ali ako još uvijek niste sasvim sigurni šta je to, ne brini, nisi sam. To je zato što trovanje suncem nije zvanični medicinski termin ili dijagnoza; nego je to kolokvijalna fraza koju su pacijenti i doktori definisali konsenzusom više od bilo čega drugog. (Kao rezultat toga, ne slažu se svi stručnjaci s njegovom definicijom.)

Najčešće nezvanično tumačenje trovanja suncem je da ono „opisuje fizički loše stanje od teške opekotine od sunca“, potvrđeno od strane odbora dermatolog Tsipporah Shainhouse, MD, osnivač SkinSafe dermatologije i njege kože na Beverly Hillsu, kaže SELF-u.

Čitajte dalje za stručne savjete o tome kako prepoznati, liječiti i spriječiti trovanje suncem (ili redovno opekotine od sunca, što se toga tiče).

Simptomi trovanja suncem | Šta uzrokuje trovanje suncem? | Otrovanje suncem vs. opekotine od sunca | Kako se opekotine pretvaraju u trovanje suncem? | Kada ići doktoru | ) Liječenje trovanja suncem kod kuće | Može li vas sunce razboljeti bez opekotina od sunca? | Prevencija trovanja suncem

Prvo, šta su sy simptomi trovanja suncem?

„Otrovanje suncem često je poput gripa ili čak alergijske reakcije“, objašnjava dr. Shainhouse. Simptomi trovanja suncem — koji mogu trajati dan ili više, ovisno o tome koliko brzo ih liječite — uvelike variraju ovisno o ozbiljnosti opekotina od sunca, ali mogu uključivati ​​sljedeće:

GlavoboljaGroznicaMučnina i povraćanjeLethargyVrtoglavicaBolovi u tijeluDehidracijaPovratak na vrh

Šta uzrokuje trovanje suncem?

„Otrovanje suncem prvenstveno nastaje zbog predugog boravka na suncu bez odgovarajuće zaštite, tako da na kraju dobijete zaista teške opekotine od sunca,” Apple Bodemer, MD, vanredni profesor dermatologije na fakultetu medicine i javnog zdravlja na Univerzitetu Wisconsin-Madison, kaže za SELF. “Vjerovatno najčešći način na koji se to događa je kada ljudi koji nisu bili često na suncu odu na zimsko ljetovanje na plaži i zaborave da se pokriju ili nanesu dovoljno kreme za sunčanje prvog dana izlaska.” Ako je sunce jako, jedan dan može biti sve što je potrebno, kaže ona.

“Takođe, postoje određeni lijekovi—kao što je Accutane, koji propisujemo za liječenje akni, određeni antibiotici i topikalni preparati kao što je Retin-A—koji su fotosenzibilizirajući, što znači da vas čine mnogo osjetljivijim na sunce,” kaže dr. Bodemer. “Nadajmo se da će vas doktor upozoriti na to prilikom prepisivanja, ali ako neko nije svjestan toga, može završiti sa teškim opekotinama mnogo brže nego inače.”

Povratak na vrh

Kako znati da li imate trovanje suncem u odnosu na opekotine od sunca?

Vjerovatno ste doživjeli blage opekotine od sunca u nekom trenutku svog života: Vaša koža postaje nježna, topla i možda crvena (u zavisnosti od boje kože) na dijelovima tijela koji nisu bili prekriveni ni jednom kremom za sunčanje ili fizički blok (poput šešira ili suncobrana). Teške opekotine od sunca povezane su s lokaliziranim otokom kože, bolom i mjehurićima od opekotina, kaže dr. Shainhouse.

Međutim, koji su znaci trovanja suncem? Općenito govoreći, jaka opekotina od sunca prebacuje se na trovanje suncem kada simptomi koje doživljavate uključuju i glavobolju, mučninu, zimicu, groznicu, vrtoglavicu, letargiju i/ili slabost, kaže dr. Bodemer.

Povratak na vrh

Kako se loša opekotina od sunca pretvori u trovanje suncem?

Opekotine od sunca se pretvaraju u trovanje suncem kada šok od opekotine pokrene intenzivan odgovor imunološkog sistema u vašem tijelu koji rezultira gore opisanim simptomima. “Opekotina je kao povreda vaše kože. Vaše tijelo na to reaguje oslobađanjem pro-upalnih citokina (proteina koje proizvode ćelije) koji izazivaju sistemske simptome poput glavobolje i mučnine – u suštini, taj osjećaj lošeg zdravlja,” certificirana dermatologinja Alicia Barba, MD, osnivačica Barba dermatologije u Miamiju i Klinika za kožu i glavni istraživač s Međunarodnim dermatološkim istraživanjem, kaže SELF.¹ UV zračenje koje uzrokuje pečenje vaše kože također uzrokuje ćelijsko oštećenje, dodaje dr. Bodemer, a kada imate toliku ozljedu vaše tijelo prelazi u preopterećenje (zahvaljujući taj inflamatorni odgovor o kojem smo pričali) pokušavajući ga popraviti.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.