Magazin

Evo kako različite alergijske reakcije uzrokuju različite simptome

0 8

Postoji toliko vrsta alergijskih reakcija. Neki od nas dobiju osip ili koprivnjaču nakon jedenja određene hrane, neki od nas razviju alergijsku astmu zbog okidača poput plijesni ili prašine, a neki od nas imaju veći rizik od opasnih komplikacija poput anafilaktičkog šoka.

Možda imate neku ideju o tome kako alergijska reakcija može izgledati i kako se osjećati (mrlje koje svrbež! Suzne oči! Otok!), ali vaše tijelo može reagirati na razne neočekivane načine kada dođe u kontakt sa nečim što doživljava kao prijetnja.

Ako se bavite alergijama, nastavite čitati kako biste dublje istražili različite vrste alergijskih reakcija koje možete doživjeti. Razumijevanje vaših ličnih okidača može vam pomoći da ih najbolje liječite, tako da se možete osjećati brže kada se simptomi pojave.

Šta je alergijska reakcija?

Tipično, vaš imunološki sistem pokušava vas održati zdravim napadajući stvari poput potencijalno štetnih virusa i bakterija. Ponekad, međutim, vaše imunološke ćelije vide druge supstance kao prijetnju vašem tijelu, čak i ako općenito ne nanose štetu većini ljudi. U većini slučajeva, vaše tijelo napada opažene „napadnike“ i izaziva alergijsku reakciju tako što proizvodi antitijela koja se zovu imunoglobulin (IgE). Upravo ta antitijela oslobađaju kemikalije koje izazivaju simptome, prema Američkoj akademiji za alergijsku astmu i imunologiju (AAAAI).

Ljudi mogu biti alergični na mnogo različitih stvari, uključujući različite vrste hrane , otrov insekata, lateks ili određene lijekove, kao i tvari u zraku poput polena, plijesni ili životinjske peruti, između ostalih alergena.

Alergijske reakcije su česte i često se dešavaju u roku od nekoliko minuta do sati nakon što je osoba bila izložena štetnom alergenu, Lara Gross, MD, alergolog i imunolog iz Texas Health Presbyterian Hospital Dallas, govori SEBI.

Ljudima koji imaju porodičnu anamnezu alergijskih stanja kao što su koprivnjača, peludna groznica, ekcem ili astma imaju veću vjerovatnoću da imaju alergije, prema Mayo Clinic. Ali svako može razviti alergiju bez obzira na ove faktore.

Povratak na vrh

Koji su neki uobičajeni simptomi alergijske reakcije?

Ponekad , alergijske reakcije uzrokuju blage simptome poput svraba ili začepljenja. Ali u drugim slučajevima, oni mogu učiniti osobu izuzetno neugodnom – pomisliti na grčeve u stomaku, bol u grudima, povraćanje, dijareju ili vrtoglavicu. Povremeno, teška alergijska reakcija može biti opasna po život ako ne dobijete brzu terapiju, prema Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH). Štaviše, ako se reakcija ponavlja, kao u slučaju alergije na polen cijelo proljeće, to može dovesti do drugih komplikacija kao što je sinusitis, kaže dr. Gross.

Prema NIH-u , simptomi blage alergijske reakcije mogu uključivati:

KoprivnjačaItchingZačepljen nosOsip na kožiCrvene ili suzne oči Simptomi umjerene do teške alergijske reakcije mogu biti manje suptilni. Možete osjetiti sljedeće nuspojave, ovisno o vrsti alergena s kojim imate posla:

Bol u stomakuMučnina ili povraćanje DiarrheaKašalj Stezanje ili nelagodnost u grudimaVrtoglavicaPocrvene Osjećaj anksioznostiImam problema s disanjemImam poteškoće s gutanjem )Otečene oči, lice ili jezikPulpitacije srcaNavedeni simptomi također mogu biti znak većine teška alergijska reakcija, a to je anafilaksa, reakcija opasna po život. Dodatni znaci anafilaksije uključuju tešku otežano disanje, ubrzan ili slab puls, pad krvnog tlaka i gubitak svijesti. Općenito, teški simptomi se javljaju u roku od nekoliko minuta nakon udisanja, konzumiranja ili ubrizgavanja (kao što biste mogli s određenim lijekovima) alergena. Ali nekim alergijskim reakcijama može biti potrebno nekoliko sati da se pojave simptomi, posebno kada je riječ o alergijama na hranu, napominje NIH. Teške alergijske reakcije zahtijevaju hitnu injekciju epinefrina i hitnu medicinsku pomoć.

Imajte na umu da neki alergeni imaju veću vjerovatnoću da izazovu određene simptome. Na primjer, alergije na hranu se češće povezuju s trnjenjem u ustima, oticanjem lica, koprivnjačom ili eventualnom anafilaksijom. Alergije na polen ili perut, s druge strane, češće izazivaju kihanje, curenje iz nosa ili suzenje očiju, kaže klinika Mayo.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.