Magazin

Evo kada biste zapravo trebali biti zabrinuti zbog mjesečnica

0 61

Kao što vjerovatno znate iz života s vaginom, menstruacija ne liči na ono što izgleda u većini reklama za tampone. S jedne strane, zgrušci menstruacije mogu se dogoditi u to lijepo vrijeme u mjesecu, a lopta poput želea obično ne izlazi u urednom malom prskanju. Iako se očekuje da će tokom menstruacije doći do stvaranja krvnih ugrušaka, posebno ako ste skloni obilnom menstrualnom krvarenju, postoje određeni trenuci kada to mogu biti znak da nešto nije u vašem tijelu. Evo kako razlikovati šta je normalno, a šta nije.

Šta uzrokuje zgrušavanje krvi tokom ciklusa?

Prvo, mini primer za krvne ugruške uopšte. Kada razmišljate o ugrušcima krvi, mogli biste zamisliti vrste koje se spajaju pri posjekotini. Vaše tijelo ubrzava, kombinirajući dovoljno trombocita (krvnih stanica koje se međusobno lijepe) i proteina iz plazme (tekući dio vaše krvi) da začepe ozlijeđeni krvni sud. 1 Ovako ugrušci pomažu u zaustavljanju krvarenja.

Krv se također može zgrušati u vašim venama, posebno ako imate rizik faktori poput trudnoće, koja uzrokuje hormonske promjene koje povećavaju rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, ili nedavno operaciju, jer manje kretanje također doprinosi ovoj opasnosti po zdravlje. Ovi ugrušci se mogu raspršiti bez štete, ali ponekad mogu biti opasni po život.

Krvni ugrušci koji mogu izaći iz vaše rodnice tijekom menstruacije su malo drugačiji od ovih drugih vrste, međutim. Menstrualni krvni ugrušci se sastoje od sluznice endometrija koja se nakuplja u vašoj maternici u pripremi za trudnoću, a zatim se odvaja tokom menstruacije kada ne zatrudnite.

„Ugrušci su normalne, ali se obično događaju kada a ” Fountain Valley, California, govori SAMO.

To je dijelom zato što period bujanja tjera vaše tijelo da formira ugruške kako ne biste izgubili više krvi nego što biste trebali (oko dvije do tri žlice tokom cijele menstruacije). Takođe, otvor vašeg grlića materice (uski prolaz na donjem kraju materice) je prilično mali. Ako imate značajan protok, to omogućava nakupljanje krvi u vašoj maternici, objašnjava dr. Ruiz, dajući komponentama poput trombocita i proteina plazme vrijeme da se stvrdne.

Povratak na vrh.

Koliki bi trebali biti ugrušci?

Za ugrušci su uglavnom normalni dio menstruacije, Mary Jane Minkin, MD, 3 klinički profesor akušerstvo i ginekologija i reproduktivne nauke na Yale Medical School, kaže SELF.

Ali ako vidite ugruške veličine četvrtine ili veće, trebali biste posjetiti svog ljekara, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). 4

“Ako neko prolazi kroz ugruške četvrte veličine, to mi govori da bi moglo biti nešto pogrešno [in] materica koja treba dalje ispitivanje”, kaže dr Ruiz. Možete čak i snimiti ono što vidite kako bi vaš doktor mogao pogledati tokom vaše posjete. “Pomaže mi pokazati veličinu onoga što se događa”, kaže dr. Ruiz.

Povratak na vrh.

Kada bih trebao biti zabrinut zbog krvnih ugrušaka tokom menstruacije?

Stvarni ugrušci veličine četvrtine ili veće zapravo ukazuju na to da se službeno nalazite na teritoriju s velikim krvarenjima, poznatom i kao menoragija. Prema CDC -u, drugi simptomi menoragije uključuju:

Natapate kroz jedan ili više tampona ili uložaka svaki sat više sati zaredom. Morate koristiti dva jastučića odjednom. Morate promijeniti uložak ili tampon tokom noći. Krvarili ste više od sedam dana. Vaš tok je toliko težak da vam ponekad onemogućava da živite normalnim životom. Tokom menstruacije redovno osjećate bol u zdjelici (posebno u donjem dijelu trbuha). Stalno ste umorni. Razlog zašto je sve ovo važno (osim što vam život čini granični pakao tokom menstruacije): Imati tešku, iscrpljenu Krvarenje može dovesti do anemije, problema s krvlju zbog kojeg se možete osjećati umorno ili slaba, kaže CDC. To također može biti znak osnovnog zdravstvenog stanja koje zahtijeva liječenje (ali više o tome u sekundi).

Povratak na vrh.

U redu, jesu li veliki krvni ugrušci ikada normalni tokom vaša menstruacija?

Važno je zapamtiti da je “normalno” relativan izraz za sve, dr Christine Greves, 5 ginekolog u bolnici Winnie Palmer za žene i bebe, kaže SAMO. Ako vam je uobičajeno da povremeno ispuštate veće ugruške, to može jednostavno biti vaše uobičajeno, sve dok niste anemični i to ne utječe na vašu kvalitetu života, objašnjava ona.

Znači, ako ste oduvijek imali jedan ugrušak u mjesecu koji ste u iskušenju da fotografirate ili gnjavite svog najboljeg prijatelja svakog mjeseca, ali se inače osjećate dobro i ne natapate tampone ili uloške kao da je vaš posao , vjerovatno nema razloga za previše stresa. Ipak, dr. Greves kaže, nije loša ideja da to iznesete prilikom sljedećeg pregleda kod ginekologa, samo da biste ih dobili. I zapamtite, ako krvarite jako, imate bolove ili imate neke druge simptome menoragije, trebali biste to riješiti prije nego kasnije.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.