Magazin

Bol u koljenu & Najčešći uzroci

Bol u koljenu česta je tegoba starijih osoba, koja nastaje kao posljedica trošenja prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti poput hodanja, stajanja, podizanja i saginjanja.

Bol u koljenu

Bavljenje sportovima koji uključuju skakanje i/ili brzo okretanja može uzrokovati bolna koljena. Osim toga, postoji još uzroka o kojima će biti više riječi u nastavku teksta. Bez obzira na uzrok, bolovi u koljenu mogu biti izuzetno neugodni.

Šta trebaš znati?

➡️ Ono što najčešće uzrokuje bolna koljena su povrede koljena, starenje, često trčanje, skakanje i dugo sjedenje sa savijenim koljenima.

➡️ Postoje dvije vrste boli u koljenima: akutna i hronična.

➡️ Uobičajeni problemi s koljenima se pojavljuju uslijed upale tetive, puknuća hrskavice, iščašenja ili istegnuća ligamenata i/ili mišića koljena i bolesti artritisa.

➡️ Žene imaju veću vjerovatnoću pucanja prednjeg križnog ligamenta nego muškarci.

➡️ Dijagnostika problema sa koljenima uključuje preglede od strane ljekara uz korištenje rendgenskog snimanja, artroskopije, CT-a, magnetnu rezonancu, X-zrake i radionuklidno skeniranje.

➡️ Postoje različite mogućnosti liječenja problema sa koljenima i boli u koljenu koje uključuju i hirurške i neoperativne metode, što zavisi od vrste i težine povrede, odnosno stanja.

Kratka anatomija koljena

Koljeno je jedan od najsloženijih zglobova u tijelu, jer je najveći i najčešće sklon ozlijedama. Osim toga je i najopterećeniji. Podnosi veliki stres tokom aktivnosti kao što su hodanje, trčanje, klečanje, skakanje i dizanje.

Anatomija koljena

Sastavni dijelovi koljena su: kosti, meniskusi, ligamenti, tetive, hrskavica i mišići. Svaka od ovih anatomskih struktura je sklona trošenju i oštećenju i iz tog razloga može uzrokovati bol u koljenu. Kako bismo razumjeli bolesti koje se mogu pojaviti u koljenima, upoznajmo se sa strukturom koljena.

Kosti:

Tibija (veća kost potkoljenice)

Femur (kost natkoljenice)

Patela (čašica koljena)

Na svakom kraju kosti nalazi se hrskavica koja štiti koljeno od mogućih udara. Sastavne dijelove koljena zajedno drže tetive, ligament i mišići.

Meniskus

Jedno koljeno sastoji se od dva meniskusa (lateralni i medijalni). Izgledaju kao mali jastuci između femura i tibije. Njihova osnovna svrha je da obezbijede stabilnost koljena prilikom kretanja.

Ligamenti

Ligamenti su elastične trake tkiva koje međusobno povezuju kosti. Neki ligamenti su zaduženi za stabilnost koljena, dok drugi ograničavaju kretanje pokoljenične kosti naprijed i natrag.

Četiri glavna ligamenta povezuju dvije kosti koljena, tj. tibiju i femur, a to su:

Prednji križni ligament (ACL), koji se nalazi u sredini koljena. Njegova uloga je da sprječava da potkoljenica isklizne ispred bedrene kosti.

Stražnji križni ligament (PCL) djeluje zajedno sa prednjim križnim ligamentom. Uloga mu je da sprječava klizanje potkoljenice unatrag ispod bedrene kosti.

Medijalni kolateralni ligament (MCL) koji prolazi duž unutarnje strane koljena i sprječava savijanje koljena prema unutra.

Lateralni kolateralni ligament (LCL), koji ide duž vanjske strane koljena. On sprječava savijanje koljena prema van.

Tetive

Tetive su čvrste niti tkiva koje povezuju mišiće s kostima. Njihova uloga je da pomažu kretanje. Kada je u pitanju koljeno to su sljedeće: tetive koljena, patele i kvadricepsa.

Hrskavica

Hrskavica u koljenu ima funkciju da omogući glatku i klizavu površinu za lakšu pokretljivost zgloba.

Mišići

Mišići koji čine sastavni dio koljena su mišići kvadricepsa, koji ispravljaju noge i mišići koljena, koji savijaju nogu u koljeno.

Vrste boli u koljenu

Akutna

Akutna bol u koljenu posljedica je povrede kao što je puknuće meniskusa, slomljena kost ili pokidani ligamenti.

Akutna bol

Iščašenje (luksacija ili dislokacija zgloba) je pokidani ili prenapregnuti ligament, a uzrokuje ga naglo i nasilno iskakanje glavice kosti iz zglobne čašice susjedne kosti. Iščašenje ozlijeđuje trake tkiva koje spajaju dvije kosti. Simptomi iščašenja su: bol, otekline, modrice i ograničena sposobnst iščašenog zgloba.

Povreda kolateralnih ligamenata. Kolateralni ligamenti najčešće se oštećuju udarcem u vanjsku stranu koljena u kontaktnim sportovima, kao i prilikom nagle promjene smjera. Simptomi povrede kolateralnih ligamenata su: otok, izliv, osjećaj nestabilnosti, bol u koljenu sa unutrašnje strane, bol u koljenu sa vanjske strane, baker cista u koljenu, modrice i gubitak pokreta.

Pucanje prednjeg križnog ligamenta je povreda koja nastaje iznenadnim uvrtanjem koljena, jakim udarcem sa strane koljena, pretjeranim istezanjem zgloba koljena, brzo zaustavljanje i promjena smjera trčanja. Povreda prednjeg križnog ligamenta je prekomjerno istezanje ili kidanje prednjeg križnog ligamenta u koljenu.

Ova povreda uključuje oštećenje meniskusa, hrskavice i drugih ligamenata. Povreda može biti djelimična ili potpuna. Uobičajeni sportovi koji su povezani s ovom povredom su skijanje, košarka i nogomet. Simptomi puknuća prednjeg križnog ligamenta su: zvuk pucanja u trenutku povrede, osjećaj nestabilnosti, jaka bol u koljenu i otok.

Potrgani meniskus je povreda koja je uzrokovana iznenadnim zaokretom, dužim hodanjem, saobraćajnom nesrećom ili padom. Česta je povreda kod sportista.

Već je napomenuto da koljeno u sebi sadrži dva meniskusa koji rasterećuju koljeno. Izgledaju u obliku jastučića oblika slova C. Simptomi potrganog meniskusa su: ukočenost, bolovi u koljenu pucketanje, poteškoće prilikom ispravljanja koljena, osjećaj kao da je koljeno ukočeno na mjestu kada ga pokušate pomaknuti i osjećaj da koljeno popušta.

Hronična

Hronična bol u koljenu uzrokovana je opetovanom upotrebom, osteoartritisom, burzitisom, tenditisom, sindromom IT trake i sindromom patele. Postoje tri vrste artritisa zbog kojih nastaju bolovi u koljenu.

Hronična bol u koljenu

➡️ Osteoartritis je bolest povezana sa starenjem. Osteoartritis je najčešći tip artritisa, koji otežava svakodnevni život, posebno prilikom hodanja, klečanja i penjanja stepenicama. To je hronična, degenerativna, progresivna bolest koja troši hrskavicu koja se nalazi na krajevima kostiju, uzrokujući trljanje kostiju. Osteoartritis može zahvatiti bedrenu kost, čašicu koljena i potkoljenicu.

➡️ Tendonotis je upala tetiva i najčešće uzrokuje bol u koljenu sa unutrašnje strane, odnosno osjeća se osjetljivost i bol iza koljena.

➡️ Bursitis je upala burze, vrećice ispunjene tekućinom koja ublažava tačke pritiska između kostiju, mišića i tetiva, te smanjuje trenje. Najčešće je uzrok istegnuća mišića ili traume mekog tkiva.

Hondromalacija patele je također uzrok hroničnih bolova u koljenima. Ona je rezultat degeneracije hrskavice koljena uslijed lošeg poravnanja čašice koljena, opetovanog stresa i traume. Često je nazvan trkačkim koljenom, jer se pojavljuje kod osoba koje se bave sportovima koji zahtijevaju skakanje i trčanje.

Ovo je često stanje kod starijih osoba sa osteoartritisom, mladih zdravih žena, osoba sa prekomjernom težinom, tinejdžera, osoba koje su imale povredu koljena i oniih koji su imali prijelom ili iščašenje čašice koljena. Uzrokuje bol u koljenu sa vanjske strane.

Sindrom iliotibijalne trake. Iliotibijalna traka je vezivno tkivo koje se proteže s vanjske strane bedra od zdjelice do tibije, prelazeći preko zglobova kuka i koljena. Nalazi se na stabilizatoru koljena i kuka. Ovaj sindrom nastaje kao povreda od naprezanja, a koja uzrokuje bol u koljenu sa vanjske strane, posebno prilikom trčanja ili vožnje bicikla.

Bol u koljenu kod djece

Bol u koljenu uobičajena je tegoba i kod djece. Ona može biti posljedica mnogih faktora. Najčešće se javlja kod aktivnih tinejdžera, ali može biti uzrok posebnog stanja ili neke traume. Nije rijetkost da se kod djece pojavi jaka bol u koljenu, a da prije toga nisu pretrpjela nikakvu traumu ili povredu, posebno kod aktivnih tinejdžera. Bol u koljenu kod djece će se obično pojaviti nakon promjene nivoa aktivnosti ili sporta.

Bol u koljenu kod djece

Najčešći razlog za bolove u koljenima kod djece je prekomjerno korištenje, odnosno povećane fizičke aktivnosti koje uključuju trošenje koljena. Anatomija dječijeg koljenskog zgloba je izuzetno osjetljiva na male probleme u poravnavanju, treniranju i prekomjernoj upotrebi. Bol oko čašice koljena, odnosno bol u prednjem dijelu koljena, može nastati uslijed pritiska koji povlači čašicu koljena ustranu iz utora.

Brojni su faktori koji mogu utjecati na bol u koljenu kod djece, a to su: neravnoteža bedrenih mišića, problemi s poravnanjem, slaba fleksibilnost, korištenje neprikladne opreme za sport, korištenje neprikladnih tehnika, pretjerivanje u sportskim aktivnostima, direktan udarac i drugi.

Tupa bol u koljenu

Bol u koljenima može biti uzrokovana oštećenjem hrskavice koljena, tetiva, ligamenata ili drugih mišićnih tkiva. Tupa bol u koljenu najčešće je uzrokovana povredom meniskusa, patelofemoralnim bolnim sindromom ili trkačkim koljenom.

Tupa bol u koljenu

10 najčešćih uzroka tupe boli u koljenu su:

Artritis koljena

Bakerova cista (poplitealna cista)

Patelofemoralni bolni sindrom

Pukotine meniskusa koljena

Osgood-Schlatterova bolest

Prepatelarni burzitis

Iščašena čašica koljena

Tendinitis patele

Sindrom iliotibijalne trake

Infrapatelarni bursitis

U ovakvim stanjima mogući su bolovi u koljenu u mirovanju, kao i bol u koljenu prilikom savijanja.

Koljena se koriste za hodanje, sjedenje, stajanje i kao rezultat toga, koljeno je osjetljivo na različita stanja koja mogu uzrokovati tupu bol.

Uobičajeni popratni simptomi tupe boli u koljenu

Bez obzira je li tupa ili jaka bol u koljenu, bolovi u koljenima su čest problem kod žena, posebno starijih žena. Tupa bol u koljenu često je znak hroničnog stanja i obično nije rezultat jednog pojedinačnog slučaja. Često je rezultat višestrukih uzroka koji uključuju stres, upalu ili neliječenu povredu više komponenti koljena.

Iako postoje brojna stanja koljena koja izazivaju bol, čini se da su tri najčešća krivca kod starijih žena:

➡️ Patelofemoralni bol

➡️ Hronična degenerativna pukotina meniskusa i

➡️ Rani osteoartritis

Ukoliko imate tupu bol u prednjem dijelu koljena koja se javlja kada se penjete stepenicama, čučite ili se saginjete, to bi mogao biti sindrom patelofemoralne boli, koji se naziva i trkačko ili skakačko koljeno. Ovo je opšti izraz za bol u prednjem dijelu koljena, ponekad ispod ili oko čašice koljena.

Bol je uzrokovana oticanjem i iritacijom struktura u ovom području, uključujući ligamente i tetive koji pomažu držati čašicu koljena na mjestu ili hrskavicu ispod čašice koljena. Osim tupe boli možete osjetiti i bol kada ustanete nakon što ste mirno sjedili duže vrijeme.

Povezani simptomi slični su onima akutnih stanja, kao što su: oteklina, crvenilo ili toplina na dodir, pucketanje pri kretanju, nemogućnost potpunog ispružanja ili savijanja koljena, krutost, osjećaj nestabilnosti, nemogućnost podnošenja težine na koljenu naročito nakon naporne aktivnosti.

Uprkos tome, hronična bol u koljenu vrlo se razlikuje od akutne boli i zahtjeva ljekarski pregled.

Uzroci i liječenje iznenadne boli u koljenu

Kako starimo, ponavljanje svakodnevnih pokreta i aktivnosti može biti dovoljno da izazove simptome boli i umora u našim koljenima. Teško je znati šta učiniti ako se prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti pojavi iznenadna bol u koljenu.

Neki uzroci iznenadne boli u koljenu zahtijevaju ljekarsku pomoć, dok ostala stanja koljena možete liječiti kod kuće. Može nam se činiti da iznenadna bol nije izazvana nikakvom povredama. Međutim, koljeno se sastoji od mnogo pokretnih dijelova koji su skloni povredama čak i prilikom male pogreške u pokretu koljena. Svi dijelovi koljena mogu da se oštete i uzrokuju iznenadnu bol.

Uzroci iznenadne boli u koljenu

Iznenadna bol u koljenu može nastati kao rezulatat sljedećih stanja:

❌ Fraktura ili prijelom. Prijelom može nastati zbog traumatskih povreda ili pada i uzrokovati iznenadnu bol.

❌ Tendinitis. Radnje koje se ponavljaju, kao što su hodanje ili trčanje, mogu uzrokovati upalu i oticanje tetiva. Podtipovi ovog stanja su tendinitis patele (skakačko koljeno) i tendinitis kvadricepsa. Simptomi tendinitisa su: oteklina, stezanje, tupa bol i nemogućnost pomicanja zahvaćenog zgloba dok se ne odmori.

❌ Trkačko koljeno. Trkačko koljeno podrazumijeva bol koja počinje oko ili iza čašice koljena. Ovo stanje je uobičajeno kod aktivnih odraslih osoba. Simptomi trkačkog koljena su: tupo lupanje iza čašice koljena i škripanje koljena.

❌ Pokidani ligament. Najčešće povrijeđeni ligamenti u koljenima su prednji križni ligament i medijalni kolateralni ligament. Prednji križni ligament se može potrgati udarcem u koljeno pod lošim uglom. Simptomi pokidanog ligamenta su: bol u koljenu, oteklina i nemogućnost pokretanja zgloba. Kako biste mogli pomijerati zglob trebati će vam steznik.

❌ Osteoartritis. Iznenadna bol u koljenu može biti znak početka osteoartritisa. To je najčešći tip artritisa. Starije osobe i oni koji često izvode ponavljajuće pokrete imaju najveću mogućnost razvoja ove bolesti. Simptomi razvoja ove bolesti su: osjetljivost, bol, upala koljena, pri čemu su mogući i bolovi u koljenu pri savijanju.

❌ Burzitis. Burze su vrećice između zglobova koje su ispunjene tekućinom. One se mogu upaliti uzrokujući burzitis. Često savijanje koljena ili krvarenje u burzama može uzrokovati ovo stanje. Simptomi burzitisa su: akutna bol i oteklina u jednom ili oba koljena.

❌ Povrijeđeni meniskus. Ovo stanje nastaje kao posljedica nasilnog uvrtanja koljena. Simptomi su: bol, oteklina i ukočenost koljena.

❌ Giht. Nakupljanje mokraćne kiseline u tijelu uzrokuje giht. Pojavljuje se u naletima koji traju nekoliko dana. Ako nikada prije niste imali bolove u koljenima i pojave se odjednom, to bi moglo značiti početak gihta.

❌ Infektivni artritis. Infektivni artritis je akutni oblik artritisa koji se razvija iz zaražene tekućine koja okružuje zglob. Ukoliko se ne liječi, tekućina može postati septična. Septični artritis je hitno medicinsko stanje koje zahtijeva hitnu operaciju. Simptom ovog stanja je iznenadna bol u samo jednom koljenu. I ova bol u koljenu je izlječiva.

Kako se liječi iznenadna bol u koljenu?

Liječenje iznenadne boli u koljenu zavisi od uzroka i stanja. Za prijelome je potrebna hitna medicinska pomoć. Za liječenje trkačkog koljena, tendinitisa, gihta i burzitisa, odnosno stanja čiji su simptomi crvenilo, oticanje i tupa bol potrebno je odmaranje zgloba i stavljanje ledenih obloga na bolno koljeno. Kako bi se ubrzao oporavak važno je biti podignut i držati se dalje od zgloba, te promijeniti životne navike što uključuje zdravu prehranu, nošenje štitnika za koljena i odlazak na fizikalnu terapiju.

Izuzetak je osteoartritis koji predstavlja hronično stanje. Iako se ne može izliječiti, mogu se kontrolisati njegovi simptomi. Za ublažavanje simptoma osteoartritisa potrebno je koristiti fizikalnu terapiju, steznike za koljeno, izgubiti višak kilograma, promijeniti prehranu i prestati pušiti. U nekim slučajevima preporučuje se potpuna zamjena koljena kao konačni tretman za osteoartritis u koljenu.

Uzroci i liječenje vode u koljenu

Određena količina vode u koljenu je potrebna za njegovo pravilno funkcionisanje. Pomoću vode podmazuju se zglobovi koji smanjuju trenje i pomažu u pomicanju glatke rotacije zglobova. Problem nastaje ako se oko zgloba nakupi previše tekućine. Takvo stanje naziva se „voda u koljenu“ ili „otečeno koljeno“. Najčešći slučaj je da voda u koljenu zahvati samo jedno koljeno.

Otečeno koljeno

Mogući uzroci ovog stanja su: bakterijska infekcija, povreda, prekomjerna upotreba zgloba, pokidani mensiskus ili ligament, slomljena kost, giht, osteoartritis, reumatoidni artritis, prepatelarni burzitis, cista ili tumor. Simptomi su: osjećaj težine u zglobu, napuhanost koljena, otok i crvenilo kože oko čašice koljena, osjetljivost, ukočenost, otežan hod i bol u koljenu.

Faktori koji povećavaju mogućnost nastanka viška vode u koljenu su: starija dob, gojaznost, bavljenje sportovima poput fudbala, košarke i hrvanja, poslovi koji zahtijevaju klečanje (vrtlari, krovopokrivači i drugi), zdravstvena stanja (osteoartritis i reumatoidni artritis).

Komplikacije ovog stanja mogu uključivati gubitak mišića. Naime, tekućina u koljenu može oštetiti rad mišića, te uzrokovati slabljenje mišića bedra. Osim toga, pogoršanje otečenog koljena može dovesti do stvaranja Bakerove ciste na vanjskoj strani koljena, što može uzrokovati bol u koljenu sa unutrašnje strane.

Prirodni lijek za vodu u koljenu ne postoji. Voda u koljenu je ozbiljno zdravstveno stanje i zahtijeva dijagnozu i liječenje od strane medicinskih stručnjaka.

Kako se dijagnosticiraju problemi s koljenima?

Osim fizičkog pregleda od strane ljekara i analize historije bolesti, postoje testovi kojim se dijagnosticiraju problemi s koljenom, a koji uključuju sljedeće:

Način dijagnosticiranja problema sa koljenom

➡️ Magnetna rezonanca (MRI). Ovaj test koristi radiofrekvencije, velike magnete i kompjuter za izradu detaljnih slika organa i struktura unutar tijela, te može odrediti povredu ili bolest u okolnom mišiću ili ligamentu.

➡️ Kompjuterizovana tomografija (CT). Ovaj test koristi rendgenske zrake i kompjutersku tehnologiju za izradu aksijalnih slika tijela. CT skeniranje prikazuje detaljne slike bilo kojeg dijela tijela (mišiće, kosti, organe i masno tkivo). CT skenovi su detaljniji nego opšte X-zrake.

➡️ X-zraka. Ovaj test koristi nevidljive zrake elektromagnetske energije za izradu slika unutrašnjih organa, kostiju i tkiva na filmu.

➡️ Artroskopija je najmanje invazivna dijagnostička i terapijska procedura koja se koristi za bolesti zglobova. Ovaj metod se najčešće koristi za liječenje koljena. Provodi se pod anestezijom. Nakon operacije moguće je osjetiti bol u koljenu koja se ublažava analgeticima. Ovaj postupak koristi malu, osvijetljenu optičku cijev koja se uvodi u zglob kroz mali rez u zglobu. Slike unutrašnjosti zgloba projiciraju se na ekran. Koristi se za procjenu bilo kakvih degenerativnih ili artričnih promjena u zglobu, za otkrivanje bolesti i tumora kostiju i kako bi se utvrdio uzrok boli u kostima i upale.

 ➡️ Radionuklidno skeniranje kostiju. Ova tehnika koristi vrlo malu količinu radioaktivnog materijala koji se ubrizgava u krvotok pacijenata kako bi ga otkrio skener, te pokazuje protok krvi u kosti i aktivnost stanica unutar kosti.

Bolovi u koljenu prirodni lijek

Mnoga stanja koljena mogu se pravilno i uspješno liječiti bez operacije. Ovi tretmani mogu uključivati ledene obloge, odmor, kompresiju, stezanje i podizanje.

Liječenje koljena sa oblogama od leda

Povreda prednjeg križnog ligamenta može se liječiti oblogama od leda i odmorom. Potrebna je i fizikalna terapija kako bi se koljeno ponovo normalno kretalo.

Postoji mnogo tretmana prve pomoći za stanja kao što su trkačko koljeno i tendinitis.

Sindrom trkačkog koljena se manifestuje kao bol iza koljena u toku ili neposredno poslije trčanja. U ovom slučaju prvo morate da se odmorite i stavite obloge od leda. Ovaj tretman ponavljajte svaka dva sata dok bol ne prestane. Idealno bi bilo odmoriti koljeno najmanje tri dana. Ovo bi bila samo prva pomoć u liječenju ovog stanja. U slučaju svih zdravstvenih stanja koja uključuju bol u koljenu posjetite ljekara.

Kada potražiti liječničku pomoć?

Ako se suočavate sa simptomima boli koja ne popušta ili zglobom koji se blokira, nemojte ih ignorisati. Ako osjećate jaku bol u koljenu razgovarajte sa svojim ljekarom kako biste saznali šta je uzrok.

Simptomi koji zahtijevaju lječnički pregled su sljedeći:

⚠️ Ozbiljna povreda koljena

⚠️ Ukoliko stopalo pomodri i bude hladno na dodir

⚠️ Nemogućnost savijanja ili ispravljanja koljena

⚠️ Nemogućnost stajanja ili hodanja duže od nekoliko minuta

⚠️ Ukoliko je koljeno crveno, toplo na dodir ili veće od drugog

⚠️ Osjetljivost i bolovi u koljenu se ne smanjuju

⚠️ Hronična bol u koljenima

Liječenje zavisi od specifične dijagnoze i opsegu simptoma.

U slučaju vode u zglobovima, pri čemu osjećate bol iza koljena, ljekar će izvući višak tekućine iz koljena umetanjem duge, tanke igle u zglob i izvlačenjem tekućine. Tretman može uključivati i fizikalnu terapiju, injekcije i lijekove.

U slučaju povrede prednjeg križnog ligamenta kada je razderotina toliko jaka da jedva možete hodati na nozi ljekar može preporučiti operaciju za obnovu potrganog prednjeg križnog ligamenta. Kad god se bavite sportom opustite se na koljenima.

Razgovarajte sa ljekarom ili fizioterapeutom o načinima kako spriječiti povrede koljena tokom bavljenja sportom. Mogu vam propisati vježbe istezanja ili program fizikalne terapije kako bi vam pomogli da vratite opseg pokreta, snagu i stabilnost koljena.

Osim toga, hronična bol u koljenu zahtijeva profesionalnu ljekarsku pomoć.

Ako ikada povrijedite koljeno toliko jako da stopalo pomodri i bude hladno na dodir, hitno se obratite ljekaru, jer to znači da ste iščašili zglob koljena, a možda ste povrijedili i krvne žile stopala.

U slučaju da ste imali ozbiljnu povredu koljena upotrijebite udlagu da držite koljeno ravnim dok ne odete kod ljekara. Nemojte se vraćati fizičkim aktvnostima dok ne oporavite koljeno.

Fizioterapeut može procijeniti problem s vašim hodom, načinom trčanja i druge problem mišićno-koštanog sistema i razviti plan rehabilitacije koji je najbolji za vas.

Ako kućni lijekovi i mogućnosti liječenja vašeg ljekara ne pružaju oporavak, Vi i Vaš ljekar možete razmotriti mogućnost operacije.

Prevencija

Uz već navedene prijedloge liječenja koje daje Vaš ljekar postoje mnoge mjere koje možete preduzeti u svakodnevnom životu kako biste spriječili bolna koljena i razvoj hronične boli. Preporučuje se sljedeće:

Prevencija za bol u koljenu

➡️ Jačajte mišiće. Mišići tetive koljena i kvadricepsa pružaju potporu zglobu koljena, pa će njihovo održavanje jakim, kondicioniranim i fleksibilnim pogodovati funkcionisanju koljena u cjelini.

➡️ Slušajte svoje tijelo. Ako osjetite blagu ili prolaznu bol u koljenu nakon određenih aktivnosti, poslušajte svoje tijelo i odmorite se. Čim primjetite prve simptome odmorite se, stavite hladne obloge i podignite koljeno, a zatim dogovorite termin kod ljekara.

➡️ Vježbajte tehniku. Ako se bavite takmičarskim sportom i često vježbate pobrinite se da Vaše tehnike i pokreti ne stvaraju stres Vašim koljenima. Radite s trenerom kako biste bili sigurni da je Vaše koljeno u najboljem položaju kada trčite, skačete ili se krećete s jedne na drugu stranu kako biste spriječili povrede. Postoje vježbe skakanja i doskoka koje smanjuju povrede prednjeg križnog ligamenta.

➡️ Koristite steznika za koljena ako se bavite kontaktnim i/ili intenzivnim sportovima ili radite na koljenima.

➡️ Tokom dana često se zaustavljajte kako biste protegnuli noge.

➡️ Odaberite vježbe s malim opterećenjem. Određene aktivnosti kao što su aerobik u vodi i plivanje, ne stvaraju stres zglobovima.

Često postavljana pitanja: