Magazin

Ugradnja restorana u vaš plan ishrane

0 10

Matt Lannon

Januar 14, 2568 • 3 min čitanja

Današnji zagovornici načina života za prečice. Ponekad mogu biti od velike pomoći u teškim situacijama, posebno kada je u pitanju ishrana. Ne možemo uvijek trčati kući da napravimo obrok, odlučujući se za naručivanje. Nema potrebe da se potpuno odričete ove ukusne prakse. Umjesto toga, evo nekoliko savjeta za održavanje zdravlja dok jedete vani. Prerađena hrana je ljubav na prvi zalogaj. Nažalost, to je odnos kontejnera i vatre za vaše zdravlje. Lanci brze hrane sadrže neke od najnezdravijih namirnica. Konzervansi koji se dodaju hrani mogu produžiti njihov rok trajanja duže od plastične igračke.

Jedan sastojak koji je specijalizovan za ovo je natrijum ili so. Mnogi restorani koriste sol kako bi sačuvana hrana duže trajala i kako bi poboljšali njen okus. Njegova uloga u tijelu je zadržavanje vode. Ako je gubitak težine problem, gledanje na vaš dnevni unos natrijuma može pomoći. Za one koji ne piju dovoljno vode, budite oprezni. Jedna studija tražila je od kupaca brze hrane da procijene količinu natrijuma u svojim narudžbama. 85% odraslih podcijenilo je tačan iznos u prosjeku 1013 mg (1). Namirnice za koje se zna da imaju visok sadržaj natrijuma su pomfrit, kolutiće luka i pileći prsti.

Umjesto toga, potražite trgovinu koja prodaje pripremljene tanjire ili mali restoran sa svježim, cjelovitim sastojcima hrane . Neki lanci čak kuhaju i izlažu svoju hranu kupcima, omogućavajući im da vide šta mogu naručiti. Primjeri cjelovite hrane uključuju cjelovite žitarice, mahunarke, pirinač, povrće i nemasne proteine. Ovo će osigurati da vaše tijelo dobije esencijalne mikronutrijente. Što je kraći rok trajanja, to je zdraviji.

Prirodni šećer naspram dodatog šećera Ograničite sladoled i sokove. Idite na vodu i voće.

Još jedan krivac za dehidraciju je dodat šećer. Ne samo da dehidrira, već može i povećati nivo glukoze, što dovodi do pada šećera. Ljetni dani mogu zahtijevati odlazak u lokalnu prodavnicu sladoleda, i to je u redu. Ove prodavnice imaju opcije sa malo šećera ili masti, obično u obliku smrznutog jogurta i šerbeta. Iako ovi i dalje spadaju u kategoriju deserta, sadrže manje sastojaka.

Što se tiče pića, ovo su skrivena mjesta za kalorije. Prosječna porcija gaziranog pića ima približno 85 kalorija i 30 grama dodatog šećera. Voda je uvijek opcija, ali to ne mora biti vaš jedini izbor. Restorani također nude niskokalorična pića poput ledenog čaja i kafe. Voće je još jedan odličan izvor hidratacije, pored njihovog blagotvornog prirodnog šećera i vlakana. Voćni sokovi su takođe zgodni, ali oni odstranjuju voće od vlakana. Kada je moguće, odlučite se za cijelo voće umjesto verzije u soku.

Zdrave masti naspram zasićenih masti Zasićene masti donose višestruke negativne efekte na naše tijelo. Dok keto dijeta napreduje na zasićenim mastima kao gorivo, one mogu uzrokovati probleme povezane s kolesterolom i zdravljem crijeva. Potrebno im je duže da se probavi crijevima i mogu uzrokovati oštećenje arterija i druge kronične probleme (2). Namirnice bogate zasićenim mastima uključuju crveno meso, punomasne sireve i proizvode na bazi kokosa.

Nemasni proteini u kombinaciji sa zdravim mastima su zdravija alternativa. Živinska prsa i tunjevina se lakše razgrađuju zbog njihovog aminokiselinskog profila. Jaja i losos prirodno sadrže omega-3 i 6. Budite oprezni kada naručujete crveno meso. Većina restorana se odlučuje za 80%-85% goveđeg mesa jer se lakše kuha sa masnoćom koja curi. Međutim, one sadrže mnogo više zasićenih masti od nemasnog 90% govedine. Cheeseburgeri bi trebali biti povremeni (dva sedmica do mjesečnih) obrok za poneti. Ako žudite za sirom, feta i swiss sadrže najmanju količinu masti, ali sadrže priličnu količinu natrijuma. Što je sir žilaviji, sadrži više zasićenih masti.

Ostale zdrave masti kao što su maslinovo ulje, orašasti plodovi i avokado su odlične za cjelokupno zdravlje. Neki zdravi preljevi poput balzamičnog vinaigreta također mogu pojačati okus blage, zdrave hrane.

Zaključak Prerađena hrana, dodani šećeri i zasićene masti su korijeni štetnog zdravlja. Zemlje koje nemaju ove pogodnosti žive duže. U međuvremenu, standardna američka dijeta (SAD dijeta) napreduje sa ovim. Umjesto da podlegnete iskušenjima ove jeftine hrane, potražite opcije obroka s cjelovitom hranom, vlaknima i nemasnim proteinima. Ove namirnice imaju podjednako dobar ukus, a dugoročno gledano, ovi izbori mogu poboljšati vaše fizičko i mentalno zdravlje (3).

Izvori:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S6643?preko%3Dihub0195666317302659 0195666317302659 https://www.mdpi.com/2023-0195666317302659/7//20230195666317302659 https://www.mdpi.com/2023-0195666317302659/10/13 /20230195666317302659

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.