Magazin

U SAD-u identificiran novi soj gonoreje otporan na lijekove: šta treba znati

0 6

Kada su simptomi prisutni, mogu se razlikovati od osobe do osobe, ovisno o području koje je zaraženo; Simptomi gonoreje se također mogu zamijeniti s drugim uobičajenim zdravstvenim problemima, poput infekcije urinarnog trakta. Ovo su najčešći znakovi kojih treba biti svjesni, prema CDC-u:

Bol ili peckanje prilikom mokrenja Pojačan vaginalni iscjedakBijeli, žuti ili zeleni iscjedak iz penisaVaginalno krvarenje izmedju menstruacijaBolno ili otečeni testisiAnalni svrab, iscjedak, bol/bol ili krvarenjePorast gonoreje otporne na lijekove ne znači da nema dostupnih tretmana—ali su mogućnosti ograničene.Gonoreja se nekada lečila klasom antibiotika zvanih fluorokinoloni, ali se sada prvenstveno leči cefalosporinima (koji uključuju gore pomenuti ceftriakson). Trenutno, primarni tretman za gonoreju je jedna injekcija ceftriaksona od 500 miligrama, a pošto je reinfekcija česta, CDC preporučuje da se ponovo testira tri mjeseca nakon tretman. Do sada je ceftriakson bio efikasan lek za sojeve gonoreje koji su otkriveni u SAD, Thomas Russo, MD, profesor i šef zaraznih bolesti na Univerzitetu u Buffalu u Njujorku.

Ako ta početna injekcija ceftriaksona ne pobije bakterije, ljekar bi trebao propisati veću dozu, potencijalno s drugim antibiotikom „druge linije“, kaže dr. Russo. „Zato je važno testiranje kulture i osjetljivosti,“ objašnjava on. “Može identificirati alternative.”

Međutim, CDC upozorava da bi, ako se na kraju pojavi soj gonoreje otporan na cefalosporine, to “značajno zakompliciralo” našu sposobnost liječenja SPI uspješno – ostalo je nekoliko opcija antibiotika koje su „jednostavne, dobro proučene, dobro podnošljive i visoko efikasne“ protiv bakterija. To ne znači da odjednom imamo ne mogućnosti, ali znači da naše mogućnosti postaju ograničene. Stručnjaci proučavaju efikasnost novih lijekova u liječenju gonoreje, ali bi im mogle trebati godine da dođu na tržište. A brz, efikasan tretman je prilično ključan: neliječena gonoreja potencijalno može dovesti do ozbiljnih komplikacija kod nekih ljudi, uključujući inflamatornu bolest zdjelice, infekciju materice, jajovoda ili jajnika koji mogu povećati rizik od neplodnosti, kaže dr. Russo. U rijetkim slučajevima, neliječena gonoreja također može postati opasna po život ako se infekcija proširi na vaš krvotok ili zglobove.

Najbolji način da izbjegnete probleme koje vam gonoreja može izazvati je da pokušate izbjeći SPI na prvom mjestu—što, naravno, ovisi i o vama i vašem seksualnom partneru(ima). Ovo počinje sa otvorenom, iskrenom komunikacijom o seksu. Ispravna upotreba metode barijere (kao što je kondom, dijafragma ili zubna brana) pomoći će vam da smanjite rizik od zaraze ili širenja različitih spolno prenosivih infekcija (opet, vi ili vaš partner(i) možda niste ni svjesni da imate infekciju, pa koristite zaštita je važna čak i ako nemate simptome).

Dr. Adalja takođe kaže da je “kritično” za svaku seksualno aktivnu osobu da se redovno testira na SPI kako bi se osiguralo rano otkrivanje; CDC preporučuje najmanje jednom godišnje za gonoreju, sifilis i klamidiju, ili češće – barem svakih tri do šest mjeseci – ako ste nedavno imali seks sa novim partnerom ili više partnera. Ako niste potpuno sigurni koliko često bi trebalo da se testirate, ne ustručavajte se da to kažete svom lekaru. (Ovdje možete pronaći mjesto za testiranje na spolno prenosive bolesti u vašem području ili možete posjetiti svoje lokalno planirano roditeljstvo za ove usluge.)

Ako se desi da razvijete simptome koji se osjećaju izvan vaša norma – bol, iscjedak, samo opći osjećaj da nešto nije “isključeno” – nemojte čekati da vidite svog ljekara primarne zdravstvene zaštite, ginekologa ili čak pružaoca usluga na vašoj klinici za hitnu njegu, Dr. Russo kaže: “Brzo a efikasan tretman je važan.”

Povezano: 500

Kako razgovarati sa svojim partnerom o testiranju uz minimalnu čudnost5 spolno prenosivih bolesti koje možete imati a da to ne znateTrihomonijaza je najčešća spolno prenosiva bolest nikad nisam čuo za

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.