Magazin

TikTok ove medicinske sestre o polaganju decidualnog gipsa tokom njenog perioda je mučan

0 23

Kao što zna svako ko ima menstruaciju, menstruacija nije uvijek zabava. Na 28, nakon što sam imao dosta iskustva s grčevima, promjenama raspoloženja i nadimanjem, mislio sam da sam naučio o većini neugodnih stvari koje se mogu dogoditi tijelu tokom menstrualnog ciklusa—ali TikTok nedavno me naučio o jednom za koji nikad prije nisam čuo.

U viralnom videu, Madi Swegle, medicinska sestra iz Iowe, opisala je nedavni period koji je počeo normalno, ali se brzo pretvorio u noćnu moru . “Moji grčevi su odjednom postali veoma, veoma intenzivni”, rekao je u videu Swegle, koji nije odgovorio na zahtev za komentar na Instagramu. Dodala je da je do toaleta krenula iz instinkta. “Imao sam jastučić za grijanje; Imao sam kantu ispred sebe jer sam osjećao mučninu od bola. Bio je to dosljedan, jak grč.” Bol je bio toliko jak, rekla je Swegle na snimku, da su ona i njen partner razgovarali o odlasku u hitnu pomoć. “Mislio sam da je to samo užasan period,” objasnio je Swegle. “Onda, sat kasnije, nakon ovog konstantnog, beskrajnog, izuzetno bolnog grča, nešto je izašlo iz mene.”

Swegle je rekla da je prošla pored nečega što je bilo otprilike veličine njenog dlana i u obliku njene materice – što ju je navelo da uslika ono što je gledala u toaletu i pošalje je svojoj ginekologiji. “Bilo je zastrašujuće vidjeti to kako izlazi iz mog tijela… jer šta je dovraga ova stvar?” rekao je Swegle. Kako se ispostavilo, rekla je, radilo se o decidualnom gipsu, koji je medicinski poznat kao membranozna dismenoreja, kaže za SELF Alyssa Dweck, MD, FACOG, ginekolog iz New Yorka.

Decidualni gips se razvija kada, umjesto postepenog izbacivanja tkiva, krvi i sluzi kao što biste to činili tokom tipičnog perioda, vaše tijelo izbacuje cijelu membranu sluznice vaše maternične šupljine – zvanu endometrijum – jednim naletom, kaže dr. Dweck . „Možda to ima neke veze sa stvaranjem sluzi, ali izgleda da niko ne razume zašto se to dešava“, iako je veća verovatnoća da će osobe koje koriste hormonske metode kontrole rađanja proći decidualni gips, kaže ona.

Bol o kojem je Swegle govorio može biti ekstreman, dr. Dweck dodaje: “Grt maternice će se malo proširiti”, objašnjava ona, “a pošto ovo morate proći kroz vrlo mali otvor, to će se izazvati poprilično boli.” Kao što je Swegle primijetila u svom iskustvu, izgledat će slično materici. „Izgleda kao trougao, jer je to oblik šupljine materice“, kaže dr. Dweck. Swegleova prva pomisao bila je da je prošla veliki krvni ugrušak, ali dr. Dweck kaže da decidualni gips neće biti tako slab kao ugrušci. “Tkivo, ako ga držite u ruci, je sunđerasto i izgleda kao džigerica ili meso. Ne bi se samo lako raskinuo, dok bi se krvni ugrušak malo lakše raspao”, objašnjava ona.

Dobra vijest je da vam obično ne treba liječenje ako se to dogodi vama – kada decidualni gips prođe, nastupit će olakšanje. „Ljudi se za čudo osjećaju mnogo bolje“, kaže dr. Dweck, dodajući da bi bol i grčevi trebali brzo nestati.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.