Magazin

Posljednji put: Tipovi tijela nisu trendovi

0 8

Producentica i aktivistica Lindsay McGlone se slaže, napominjući da se tjelesna pozitivnost pretpostavlja da radi na jednakom tretmanu svih tijela i dopušta marginaliziranim da zauzmu prostor, to nije stvarnost koju je promatrala ili iskusila. “Kao debela, čudna žena, ja se usklađujem s tjelesnom pozitivnošću, ali se ona i dalje usredsređuje na tipove tijela koji nisu marginalizirani i kao način da se iskoristi dijeta sa mastima, šejkovi za mršavljenje i nerealni ciljevi”, napominje ona o pokret—a Lizzo je zapravo rekla isto.

Ipak, postoje i drugi ključni akteri u otkrivanju tjelesne pozitivnosti, kao što su nevini virusni video trendovi. „Trend ‘hot girl walk’ ili ‘ono što jedem za jedan dan’ može biti nenamjerno štetan,” kaže Gigi Robinson, zagovornica mentalnog zdravlja i imidža tijela. “Vidio sam kako mladi ljudi počinju biti opsjednuti rutinom – dijeta sa kalorijskim deficitom plus ‘vruće šetnje za devojke’ da biste izgubili 20 kilograme ili stvorili trbušne mišiće – što dovodi do poremećaja u ishrani i lošeg samopoštovanja i imidža tela.”170 Bar će oni koji postanu žrtve ovih trendova i dalje vidjeti različite tipove tijela u medijima… zar ne? Ne nužno – vraćajući nas na razlog zašto je “Bye Bye Booty” mnogo štetniji nego što se može zamisliti. “Prosječna žena ima težinu 170 i nosi veličinu —ove žene će teže pronaći odjeću za nošenje zbog brendova podržavajući ovaj trend ‘curvy is out'”, kaže Phylice Kessler, licencirana savjetnica za mentalno zdravlje iz Mindpath Health, za Glamour,, a Robinson kaže isto. “Reći ‘obline su van’ zanemaruje veliki dio posla koji smo [activists] već uradili kako bismo stvorili prostor i uključili različite tipove tijela u marketing, u trgovinama i na internetu.”

Za razliku od odjeće i dodataka, tipovi tijela se ne mogu “probati” i odbaciti – ali to nije zaustavilo mainstream kulturu. „Diskurs da se ‘mršavi vratio’, ili ono što ja volim da zovem ‘mršava groznica’, veći je od slavnih – moramo pogledati ekonomske i rasne faktore koji upravljaju društvenom propagandom,” kaže umetnik i aktivista GOODW.YN. Ovi pritisci imaju podmukao učinak na nebijele ljude, a posebno na crnačku zajednicu. „Ako nisu u pitanju naši bokovi, bedra ili obline, to su naše usne, frizure i moderna haljina koje su opljačkane sve dok ne budu odgovarale „belim kulturnim idealima“ za profit“, kaže GOODW.YN.

170170170

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.