Magazin

Najraniji simptomi gripe mogu biti neki od najlakših za promašiti

0 10

Prisjetite se kada ste zadnji put imali gripu ili ste se generalno osjećali loše. Vjerovatno se sjećate kako ste nekoliko dana klecali u krevetu dok ste se borili protiv groznice. Ali sjećate li se simptoma koji su se pojavili r neposredno prije kada ste se očigledno razboljeli?

Ako ste poput mene, možda ste se riješili tih ranih simptoma gripa kao što su pospanost ili škakljanje u grlu uzrokovano suvim zimskim zrakom. Lako ih je zanemariti, ali je važno obratiti pažnju na njih. Zašto? Ponekad, prije nego što postane očigledno da ste bolesni od gripe (ili neke druge bolesti), možete biti prilično zarazni, Daniel Pastula, MD, MHS, profesor zaraznih bolesti, epidemiologije i neurologije na Univerzitetu Kolorado Anschutz Medical Kampus, kaže SELF-u. Ti rani znaci upozorenja su vaše tijelo koje vam govori da je vrijeme da se odmorite kako bi vaš imuni sistem mogao djelovati efikasnije. Ako dovoljno brzo shvatite te tragove, potencijalno biste mogli započeti liječenje ranije i brže se oporaviti.

Može potrajati do četiri dana da se simptomi gripe u potpunosti pojave nakon što virus preuzme korijen u vašem respiratornom traktu, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). U prvih nekoliko dana nakon što ste izloženi gripi, virus pravi kopije sebe u vašem tijelu i počinje da se širi, prvenstveno zahvatajući ćelije u vašem nosu, grlu i plućima. Tada se pojavljuju prvi znaci infekcije. Oni mogu izgledati i osjećati se malo drugačije od osobe do osobe, kaže dr. Pastula, ali istraživanja sugeriraju da ovi rani simptomi općenito uključuju:

Osjećaj malo iscrpljenosti, iscrpljenosti, tromosti ili boliNeugodan, skoro grebanje u grlu pri gutanjuOsjećaj više kihanja nego inače kap (prije nego što nastupi potpuna zagušenja)U ovoj fazi, imunološki sistem počinje da reaguje na umnožavanje virusa oslobađanjem tone hemikalija za jačanje njegove odbrane – a to može uzrokovati da se ljudi osjećaju neugodno, kaže dr. Pastula. Sa evolucijske tačke gledišta, vaše tijelo to čini kako bi vas natjeralo da se odmorite, tako da može trošiti manje energije na, recimo, satove vježbanja i više napora na obranu od virusa.

Dan ili tako nešto kasnije, ovisno o tome koliko je ozbiljna vaša infekcija, mogu se javiti klasični simptomi gripe: groznica, trajna zimica, bolno grlobolja i/ili duboka -u plućima kašalj. Čak i ako nemate temperaturu, to ne mora da znači da nemate grip. „Možda imate samo blagi slučaj“, kaže dr. Pastula. Vrijeme i intenzitet vaših simptoma zavise od soja i količine virusa kojem ste bili izloženi, kaže dr. Pastula. Vaše cjelokupno zdravlje, genetika i godine također mogu igrati ulogu u tome koliko ćete se razboljeti.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.