Magazin

Kako se nositi ako porodična okupljanja izazovu vašu socijalnu anksioznost

0 12

Dan zahvalnosti je skoro stigao, i počinjem da se osećam pomalo nervozno zbog svih neprijatnih interakcija koje ću imati sa članovima porodice i davno izgubljenim poznanicima iz srednje škole. Čini se da mali razgovori uvijek pokrivaju isto područje: posao, veze, politiku, buduće planove—znate, sve osjetljive teme koje dopiru do srži vašeg života.

Ako vas ideja da vidite porodicu ili stare prijatelje obuzima ili ako iskusite socijalnu anksioznost u bilo kom stepenu – bilo da ste nervozni u društvenim situacijama ili vam je dijagnosticiran socijalni anksiozni poremećaj – verovatno znate o čemu pričam. Ova osjećanja se mogu manifestirati na mnogo načina, ali u svojoj srži, društvena anksioznost proizlazi iz dinamičnog straha ili brige da bi vas drugi mogli osuđivati, promatrati ili posramiti, prema Nacionalnom institutu za mentalno zdravlje. Može se javiti u trenucima koji prethode nekom događaju, usred interakcije ili danima kasnije kada u glavi ponavljate određene trenutke.

Od stresnog malog razgovora do dubokih diskusija, razgovori koji se vode na prazničnim večerima mogu biti posebno intenzivni; da ne spominjemo da mogu djelovati kao podsjetnik da možda niste baš tamo gdje biste željeli biti u ovoj fazi svog života – ili da ste se odselili od kuće s razlogom. „Normalno je da se osećate kao pokvareni rekord kada delite stvari koje odlučite da otkrijete porodici ili prijateljima“, kaže Mandy Doria, MS, licencirani profesionalni savetnik i docent psihijatrije na medicinskom kampusu Univerziteta Kolorado Anschutz. SEBE.

Kako biste ublažili stres i anksioznost koju možda osjećate oko svih društvenih događaja u vašem rasporedu, najbolje je smisliti plan igre. Ispod su tri stvari koje možete učiniti da se pripremite za scenarije zbog kojih bi vam se dlanovi mogli znojeti i broj otkucaja srca ubrzati.

Razmislite o nekim točkama za razgovor—i tješite ljude blizu.

Planiranje unaprijed može ublažiti neke brige, posebno ako očekujete da ćete se nositi s nekoliko neugodnih interakcija. Doria preporučuje da razmislite o nekoliko tema o kojima zapravo želite razgovarati kako biste lako mogli izbjeći ljepljive diskusije u koje možete biti uvučeni.

Na primjer, ako već sumnjate da će vaša radoznala tetka pitati o vašem nedavnom raskidu, budite spremni da se okrenete drugoj temi ili imate neka pomoćna pitanja. Na kraju krajeva, nije previše teško navesti ljude da pričaju o sebi, posebno ako koristite malo laskanja. Razmislite o odgovoru poput: „Oh, cijenim što pitate, ali nije sve tako zanimljivo. Želim da čujem više o tome kako ide renoviranje. Imate li slike napretka vaše prekrasne kuhinje? Umirem od želje da to vidim!“

S druge strane, ako tvoj tata počne pričati o tome kako želi da se preseliš bliže kući, možeš pokušati dati pozitivan spin na vaš odgovor: „Pretpostavljam da to znači da ćete me uskoro morati posjetiti. Da planiramo vikend za nas u ? Voleo bih da vam pokažem neka od mojih omiljenih mesta.” Ako vam pomaže, razmislite o tome da uvježbate kako biste se pozabavili ovim razgovorima kako biste ublažili pritisak na licu mjesta. “Zapamtite da su ove smetnje privremene i ostanite sigurni u ono o čemu odlučite da razgovarate ili ne,” kaže Doria.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.