Magazin

Kako prestati da se stalno uspoređujete s drugim ljudima na mreži

0 11

Iako možda intelektualno znate da društvene mreže nisu stvarni život (da, uključujući postove „Instagram protiv stvarnosti“), vaš je mozak, opet, ožičen da se uključi u društveno poređenje, tako da može trebam podsjetnik. Sljedeći put kada se uhvatite kako se samoupoređujete na mreži, zapamtite da objave na Instagramu i TikToku rijetko prikazuju punu sliku – a prikazana slika je često filtrirana ili na drugi način uređena – i da nije fer osuđivati ​​sebe prema ovim lažnim idealima, dr. Peifer kaže. Jednostavno priznavanje ovoga može vam pomoći da potaknete realističniju procjenu sebe i drugih, dodaje ona, tako da vaša samopouzdanje ne bude pogođena.

2. Obratite pažnju na svoje navike skrolovanja.Dr. Peifer preporučuje sagledavanje načina na koji koristite društvene mreže i praćenje kada ćete najvjerovatnije skrolovati i upoređivati ​​se s drugima. Idete li u zečju rupu kada se već osjećate anksiozno ili depresivno? Ili ste možda skloni skrolovanju nakon produktivnog, ispunjenog dana?

Možete koristiti dnevnik ili aplikaciju za praćenje raspoloženja (ili čak samo napraviti mentalnu bilješku) da pratite kada obično idite na društvene mreže i kako se osjećate kada to činite. “Primjetite, bez prosuđivanja, trendove i ono što oni mogu ukazivati”, kaže dr. Peifer. Kada budete svjesni bilo kakvih obrazaca, možete pokušati izmijeniti svoje ponašanje – isključivanjem obavijesti na Twitteru ako su “osobne vijesti!” niti uzrokuju da se vrtite noću ili da se odupirete želji da ujutro prvo pogledate telefon ako vam to odmah pokvari dan.

Može biti od pomoći da zabilježite koliko dugo traje vaše sesije pomicanja imaju tendenciju da traju. Istraživanja pokazuju da što više vremena ljudi provode na društvenim mrežama, to se češće uspoređuju i to im je niže samopoštovanje. Zato obratite pažnju na to koliko možete tolerisati, kaže dr. Kross. Ako shvatite da vas namjerna minuta prijava ne sruši, recimo, ali vas sat vremena skrolovanja potrese, možete postaviti ograničenja za sebe i izaći iz aplikacija kada istekne dodeljeno vreme. „Pokušajte da poboljšate način na koji koristite tehnologiju kako biste poboljšali način na koji se osjećate“, dodaje dr. Kross.

3. Budite pažljivi oko toga koga pratite.Želite da vaš online svijet bude jednako siguran i pruža podršku kao i zajednice u stvarnom svijetu čiji ste dio, kaže dr. Peifer. Ona preporučuje da zabilježite račune s kojima se najviše bavite i razmislite o tome da li se negativno upoređujete s njima i, ako jeste, kako se zbog toga osjećate.

Ako vam određeni nalozi redovno izazivaju anksioznost, stid ili sumnju u sebe, utišavanje ili prestanak praćenja može zaštititi vaš mir i omogućiti vam da se fokusirate na ljude koji pozitivno utiču na vaše blagostanje. I razmislite dvaput prije nego što dodate nove račune, kaže dr. Peifer. Umjesto da bezumno prati bilo koga i svakoga, ona preporučuje da malo više istražite ili pitate svoju zajednicu prije nego što dodirnete prati.

4. Investirajte u veze iz stvarnog života.Poređenje sebe dešava se i van mreže, ali nije tako iskrivljeno i odvratno u vašem licu kao što je to preko društvenih medija. U interakcijama u stvarnom svijetu, imate pristup više detalja i konteksta; informacije koje uzimate u IRL-u nisu ograničene na fotografije ili 280 likove. Možete se aktivno uključiti u razgovore (koji također nudi jasnije razumijevanje situacija drugih) i odlučiti da se okružite ljudima u koje imate povjerenja i sa kojima se osjećate ugodno, kaže dr. Peifer.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.