Magazin

Kako očistiti zavjesu za tuširanje i oblogu za borbu protiv plijesni

0 11

Kada dođe vrijeme za čišćenje kupaonice, lako je nanijeti šunku na tvrde površine s dezinfekcijskim sredstvom na bazi izbjeljivača i pozvati ga na dan. Ali čišćenje zavjese za tuš uvijek je poseban, nekako izazovniji zadatak: nije teško i glatko. Napravljen je od tkanine ili plastike, ili oboje. Ako ste zbunjeni oko toga kako mu pristupiti da bude čisto kao ostatak vašeg kupatila, niste sami: definitivno sam kriv što sam samo bacio zavjesu ili dvije za tuš jer mi je čišćenje bilo previše hassle. Ispostavilo se da to zapravo i nije tako teško! Ovdje stručnjak za klice i stručnjak za čišćenje objašnjava zašto i kako očistiti zavjesu za tuš, trešnju na vrhu blistavo čistog kupatila.

Zašto je toliko važno čistiti vaša zavjesa za tuširanje?Ljuzava zavjesa za tuš generalno nije opasna – samo odvratna. “Za ljude sa normalnim imunološkim sistemom, zavjesa za tuširanje vjerovatno predstavlja relativno malu prijetnju,” kaže za SELF Paul Pottinger, MD, profesor medicine i kodirektor programa upravljanja antimikrobima na Medicinskom centru Univerziteta Washington. Da, čak i ako je toliko prljav da je vidljiva buđ, dr. Pottinger kaže da nije vjerovatno da će izazvati bilo kakvu infekciju ili bolest.

Što se tiče one zloglasne ružičaste boje: To je ono što je poznato kao biofilm. To je u suštini nakupina mikroorganizama koji se spajaju i formiraju vidljivi film, obično u ružičastom prstenu oko kade. Ovi mikroorganizmi mogu doći iz naših tijela ili iz vode kojom se tuširamo, kaže dr. Pottinger. Vole vlažna okruženja, pa ako je vaša zavjesa za tuš mokra, vrlo im je lako zalijepiti se i razmnožavati se tamo. “Sve što je mokro ima tendenciju razmnožavanja organizama,” dodaje dr. Pottinger.

Kao što je SELF ranije izvijestio, kada se strane bakterije, gljivice ili drugi mikroorganizmi dovoljno nakupe u ljepljivom biofilmu, oni mogu potencijalno uzrokovati infekcije kože poput stafilokoka ili loših izbijanja akni. Ali velike su šanse da ne trljate kožu o pljesnive rubove zavjese za tuš (a ako jeste, ovo je vaš znak da prestanete). Rizik od infekcije kože od same zavjese za tuš je prilično mali. Ipak, nije baš prijatno za gledati!

Upozorenje: Osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom moraju biti opreznije u pogledu mogućeg izlaganja štetnim bakterijama. Ako imate zdrav imuni sistem, zaista nema potrebe da brinete o sluzi od zavesa za tuširanje. Ali svako ko ima oslabljen imuni sistem izložen je povećanom riziku da dobije klice i infekcije iz okoline, napominje dr. Pottinger. „Ljude sa smanjenim imunološkim sistemom lekari mogu savetovati da obrate posebnu pažnju na održavanje okoline ekstra čistom“, kaže on. „Ovi ljudi, posebno, možda žele da obrate pažnju na zavesu za tuš“, dodaje on, „jer ona može biti izvor mikrobnog rasta.“

Koji je najbolji način. očistiti zavjesu za tuš?Nastojte očistiti zavjesu za tuš svaka tri mjeseca. „Ovo je obično dovoljno da se održi u dobroj formi i ostane ispred bilo kakvog rasta buđi“, kaže za SELF Lauren Bowen, stručnjakinja za čišćenje i direktorica franšiznih operacija u kompaniji za usluge čišćenja Two Maids & A Mop. Ako nije prošlo tri mjeseca, ali primijetite plijesan ili promjenu boje ili neprijatan miris, to znači da je vrijeme za čišćenje. Imate nekoliko opcija kako to učiniti.

Kako očistiti zavjesu za tuš u mašini za pranje rublja

Ako imate perilicu U mašini možete oprati i platnenu zavesu za tuš i plastičnu. „Ako je zavjesa napravljena od tkanine, stavite je u mašinu za pranje na postavku tople vode i koristite nježni deterdžent za pranje rublja. Pobrinite se da odaberete najviši nivo vode i najnježniji ciklus kako biste izbjegli oštećenja”, napominje Bowen. Okačite ga nazad na garnišni da se osuši.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.