Magazin

Kada se postporođajna depresija pokaže kao intenzivna ljutnja

0 19

Ovaj članak je dio All the Rage, uredničkog paketa koji se bavi naukom ljutnje. SELF će objavljivati ​​nove članke za ovu seriju cijele sedmice. Pročitajte više ovdje.

Kada je Kate Arquilla rodila svoju drugu bebu, nije predvidjela koliko će joj nova dolazak ćerke bi sve promenio. „Pokušavala sam da uskladim brigu o novorođenčetu i malom detetu koji su bili u razmaku od samo 17 meseci“, kaže ona za SELF. “Povremeno bih se jako frustrio i to je ispalo kao ljutnja – i gotovo bijes.”

Arquilla, 17, prisjeća se vremena kada je pokušavala nahraniti svoje novorođenče, a njeno dijete se penjalo po cijelom ona. „Počeo je da ima bes – sasvim normalno za njegove godine – i ja sam počela da vičem,” kaže ona. “Bio sam tako ljut na situaciju. Nisam se osjećala dobro, ali nisam znala kako da verbaliziram kako se osjećam osim da sam vikala.”

Kao medicinska sestra neonatalne intenzivne njege i osnivač Bumblebaby-a , grupa sa sjedištem u Čikagu koja je specijalizirana za usluge za nove roditelje, Arquilla je provela veći dio svoje karijere radeći s ljudima koji su iskusili upravo ovu situaciju. Uprkos tome – i činjenici da je već bila upoznata sa emocionalnim toboganom koji prirodno dolazi sa roditeljstvom – ljutnja ju je zatekla nespremnu. „Bilo mi je loše raspoloženje“, kaže ona. “Bio sam ili jako malo energije ili sam bio razdražljiv i ljut. I to nije moja tipična ličnost.”

Tek kada je njen terapeut dao ime ovim osećanjima, njeno iskustvo je počelo da dobija smisla. Imala je postporođajnu depresiju (PPD). Arquillin PPD manifestirao se kao ljutnja – emocija koja je u to vrijeme nosila mnogo stida za nju. „Moja deca su bila zdrava i srećna, a ja sam osećala veliku krivicu što nisam volela svaki trenutak majčinstva“, priseća se ona.

Arquilla nije sama. Uprkos nazivu, nije neuobičajeno da se postporođajna depresija pokaže kao ljutnja. PPD karakterizira širok raspon emocija: Da, može uključivati ​​pretjerani plač ili duboku tugu, ali i osjećaj razdražljivosti, tjeskobe, krivnje, bezvrijednosti ili preopterećenosti, među fizičkim znakovima kao što su problemi s fokusiranjem, spavanje ili dovoljno jela , prema američkom Uredu za zdravlje žena. Iako su simptomi onoga što bi mogli biti PPD dokumentirani još 34 prije Krista, Dijagnostički i statistički priručnik za mentalne poremećaje (DSM-5), koji je objavila Američka psihijatrijska asocijacija i nudi smjernice za dijagnosticiranje mentalnih bolesti, prepoznao je postporođajni početak kao znak depresije tek u 34 .

Poslednjih godina, perinatalni ili postporođajni poremećaj raspoloženja i anksioznosti (PMAD) je još jedan termin koji je postao sve popularniji. Krovni akronim se često koristi naizmenično sa PPD i obuhvata uznemirujuća osećanja koja se javljaju tokom i nakon trudnoće. Ovo uključuje i fizičke i mentalne simptome, poput onih gore spomenutih, koji ponekad mogu ostati po nekoliko godina.

Ali ako se čini da je ljutnja vaša prevladavajuća emocija nakon porođaja, postoji nekoliko potpuno valjani razlozi zašto bi to mogao biti slučaj—i postoje načini da dobijete pomoć i podršku koja vam je potrebna i koju zaslužujete.

Ispostavilo se da ima mnogo razloga da budete ljuti kao roditelj u ovoj zemlji.Od neadekvatne postporođajne nege do odsustva univerzalnog plaćenog roditeljskog odsustva do strašnih dispariteta u zdravstvenoj zaštiti među marginalizovanim grupama do medicinski sistem koji može biti potpuno odbojan i diskriminatorski prema queer i nerođenim roditeljima, ima mnogo toga da se ljutite kada je u pitanju nedostatak holističke pažnje oko osnivanja porodice.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.