Magazin

Emocionalno prihvaćanje može vam donijeti više mira—evo kako to učiniti

0 9

Ako doživljavate „sekundarne emocije“, njihovo prihvatanje nije nužno najbolji potez. Kako dr. Hu objašnjava: „Primarne emocije su osnovne, prirodne emocije koje svi doživljavamo kao odgovor na različite situacije s kojima se susrećemo u životu – sreću, tugu, iznenađenje, gađenje, strah i ljutnju – a sekundarne emocije dolaze od nas tumačeći život u negativan način.” Na primjer, ako se u vaš auto provali, sasvim je normalno osjećati strah ili bijes, a prihvaćanje tih emocija može vam pomoći da “očistite mentalni propusni opseg” tako da možete učiniti ono što trebate, kao što je podnošenje policijske prijave, dr. Hu kaže. Međutim, ako se počnete osjećati krivim i kriviti sebe za provalu (Nije trebalo da se parkirate tamo, idiote!), samosaosjećanje bi vam moglo poslužiti bolje od ne radim ništa po pitanju osjećaja (Ponekad se loše stvari jednostavno dese, a ja to ne mogu kontrolirati. Ne znači da sam glup).

Kako možete početi prakticirati emocionalno prihvatanje?Vježbanje emocionalnog prihvatanja nije zamjena za liječenje stanje mentalnog zdravlja. Ali je uobičajeno terapijsko sredstvo—to je ključni dio terapije prihvaćanja i posvećenosti (ACT) i terapije zasnovane na svijesti, na primjer. I to mi je pomoglo da se osjećam malo bolje kada se nosim sa svime, od velike anksioznosti preko uzavrelog bijesa do opšte nelagode. Ako se i vi borite sa neprijatnim osećanjima (naravno da se borite, jer ste ljudsko biće) i želite da eksperimentišete sa njihovim prihvatanjem, ovo su najbolji saveti dr. Hua za početak:

Zamislite svoje neželjene osjećaje kao pozadinsku buku.

“Ova metafora može biti od velike pomoći za emocionalno prihvaćanje, posebno kada tek počinjete,” dr. Hu kaže. „Probajte da zamislite svoja osećanja kao da sviraju na radio stanici u pozadini. Ne možete isključiti radio, ali možda možete pustiti da samo tiho svira u daljini dok se fokusirate na ono što želite da radite.” Ovo možda zvuči lakše reći nego učiniti – pogotovo ako vaše teške emocije metaforički eksplodiraju punom jačinom – ali razmišljanje o svojim osjećajima kao o pozadinskoj buci može vam pomoći da naučite kako sedite s njima, kaže ona: Oni su tu i ne možete promijenite ih, ali prihvatajući to, možda ćete pronaći distancu i mir.

Odvojite malo vremena svaki dan da uočite neugodna osjećanja.

Čak i u dobrom danu, velike su šanse da ćete iskusiti neku emocionalnu nelagodu—opet, vi ste čovjek—a kada vidite kakav je osjećaj prihvatiti tu nelagodu može pomoći vam da trenirate mišić prihvatanja. Kada primetite da se tokom dana osećate pomalo iritirano, frustrirano ili tužno, „Udahnite, primetite kako se osećate, a zatim ostavite taj osećaj – ne pokušavajte da ga naterate da nestane, nemojte pokušajte da odvratite pažnju ili natjerate da se to promijeni u neki drugi osjećaj”, kaže dr. Hu. “S vremenom ćete naučiti da, iako ova osjećanja u početku mogu izgledati zastrašujuće, mi smo u stanju da ih tolerišemo. Moramo samo sebi dati priliku da to vježbamo.”

Priznajte da nijedan osjećaj ne traje vječno.

“Fiziološke promjene u tijelu koje se dešavaju kada doživimo određenu negativnu emociju ne traju dugo – samo oko 90 sekundi”, kaže dr Hu. “Sve što traje znači, podsvjesno ili ne, vjerojatno sami hranimo neugodan osjećaj tako što ga razmišljamo ili ga podstičemo tim negativnim sekundarnim emocijama.” Zato može biti od pomoći „podsjetite se da možete bilo šta raditi 90 nekoliko sekundi, uključujući sjedenje s neugodnim osjećajem“, kaže ona. 90-drugo pravilo nije teško i brzo, ali čak i ako vaša negativna emocija traje duže od toga, kaže ona, neće ne traje zauvek—i ovaj način razmišljanja može olakšati prihvatanje.

Još nisam usavršio ovu praksu—čak ni približno—ali sam otkrio da priznanje i prihvaćanje mojih osjećaja ponekad može ukloniti emocionalnu oštricu, što je velika stvar u moj svijet. “I ovo će proći” je kliše s razlogom i možda ćete otkriti da bez obzira na teška osjećanja s kojima se nosite, prođu sve brže ako odlučite da ih ne odgurnete.

Povezano:

Kako prestati da se ljutite na ljude koje najviše voliteNisam zainteresovan da me oraspoloži loše raspoloženjeKako meditirati kada nemate pojma odakle početi

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.