Magazin

Buđenje u isto vrijeme svako jutro može dovesti do boljeg sna

0 23

Kada je spavanje u pitanju, pristajem na način razmišljanja “slušaj svoje tijelo”. Ja sam slobodni pisac, što znači da mogu ići u krevet kad god želim i probuditi se ili sam ili kad god me alarm za hitne slučajeve konačno probudi (pod pretpostavkom da sam se sjetio da ga podesim). Malo je postojanosti, i malo me je sramota pritisnuti dugme za odgodu pet puta. Nikada nisam preispitivao svoj proces—iako redovno postajem žrtva prevrtanja prije spavanja i budim se tromo.

Nakon razgovora sa dr Jade Wu, certificiranom specijalistom bihevioralne medicine spavanja i autorom nove knjige Hello Sleep , Inspirisan sam da svoje navike spavanja učinim malo rutinskim. Dosljedan raspored spavanja i buđenja, kaže dr. Wu SELF-u, je nevjerovatno važan kada je u pitanju ne samo čvrst san noću, već i držanje brojnih tjelesnih funkcija – poput probave, regulacije hormona i tjelesne temperature – pod kontrolom.

Jedan jednostavan način da uđete u ritam boljeg sna: budite se u isto vrijeme svako jutro. “Razlog zbog kojeg želite da ustanete otprilike u isto vrijeme svaki dan je taj što tijelo najbolje funkcionira kada radi konstantno u ritmu,” kaže dr. Wu. Evo zašto je to odlična ideja za toliko razloga za zdravlje i sreću (bez obzira na to da li zaista morate – plus kako to ostvariti ako ste pospani samo razmišljam o tome.

Buđenje u isto vrijeme svako jutro može vam pomoći da bolje spavate noću—i olakšati ustajanje iz kreveta ujutro.Vaš tjelesni sat, ili cirkadijalni ritam, je sistem koji reguliše vaš ciklus spavanja i buđenja. To u velikoj meri zavisi od tragova iz vašeg okruženja, kaže dr. Wu, zbog čega se zbog svetlosti osećate budni i budni, i zašto počinjete da se osećate pospano oko sumraka. Svjetlo koje vidite kada se probudite u suštini govori vašem tijelu da je jutro, što znači da je vrijeme da ustanete iz kreveta i započnete dan.

Otvarajući oči kao sat svakog jutra, u suštini programirate svoje tijelo za bolji san. „Dosledno korišćenje tog svetlosnog znaka u isto vreme ujutru će mnogo doprineti učvršćivanju vašeg 24 sata“, kaže dr. Wu. S vremenom, vaše tijelo će automatski znati kada da izbaci melatonin – hormon koji izaziva pospanost – noću, a kada da ga prestane proizvoditi ujutro, objašnjava ona, što može olakšati i zaspati noću i probuditi se spremni za idi ujutru.

Nedosljedno vrijeme buđenja može stvarno pokvariti vaš tjelesni sat.Ako se budite u različito vrijeme svaki dan – ili čak i ako držite prilično dosljedan raspored spavanja tokom sedmice, ali spavate svakog vikenda – vaš će se mozak zbuniti i početi oslobađati melatonin u čudnim satima. To je kao da stalno putujete u različite vremenske zone i zaostajete u avionu, objašnjava dr. Wu. Ako se budite posvuda, vjerovatno će vam biti teže da se dobro naspavate, kaže ona, a možda ćete imati problema s koncentracijom sljedećeg dana.

2424

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.