Magazin

8 vještina suočavanja koje terapeuti koriste kada su stvarno ljuti

0 5

Ako nekoliko dubokih udaha jednostavno ne presijecate (znate, kada ste super i dalje možete koristiti snagu svojih pluća u svoju korist. Atmakuri preporučuje snažno izdisanje (mislite da zmaj udiše vatru), glasno uzdisanje, vježbanje na način koji vam ubrzava otkucaje srca ili jednostavno vapite kako biste izbacili negativnost.6. Svjesno razmišljajte o bilo čemu drugom.Kada razmislite o svom bijesu i počnete ga procesuirati ili oslobađati, možda ćete shvatiti da ste uznemireni zbog nečega što je zapravo prilično trivijalno —recimo, vaš partner kasni nekoliko minuta. U ovom scenariju, Chloe Carmichael, PhD, licencirani klinički psiholog i autor knjige Nervous Energy: Harness the Power of Your Anksioznost, okreće se nečemu što ona naziva „mentalnim Shortlist” tehnika.

Vježba uključuje fokusiranje na druge misli kad god ste u iskušenju da se kušate o nečemu što je zaista beznačajno – “ništa hamburger”, ako hoćete. Dakle, u slučaju vašeg partnera koji malo kasni, vaš “mentalni uži izbor” može uključivati ​​stvari kao što su čitanje, sortiranje slika na telefonu, slušanje podcasta koji ste namjeravali sustići ili bilo šta drugo što natjerat će vas da namjerno preusmjerite svoje misli. Ili ako želite da date stvari pozitivno, to bi moglo uključivati ​​„razmišljanje ideja o poklonima za vas ili teme razgovora o kojima ćete rado razgovarati kada stignu,” kaže dr. Carmichael.

Međutim, ako se stalno iznervirate zbog „ništa hamburgera“, to vrijedi obraćajući pažnju na. „Možda ćete želeti da dublje zaronite da vidite da li postoji nešto veće što vas muči i izaziva razdražljivost,“ primećuje dr. Carmichael.7. Fizički prilagodite svoje tijelo da ublažite svoje emocije.Terapeutima nije strana veza uma i tijela, koncept koji se često pojavljuje u njihovim ličnim pristupima frustraciji. Na primjer, kada se vrti u svojim ljutitim mislima, Wang prilagođava izraze lica i položaje ruku. Konkretno, ona se okreće tehnici dijalektičke bihejvioralne terapije (DBT) pod nazivom „Voljne ruke i polusmiješiti se“. Za „radne ruke“, ona stavlja ruke uz tijelo, držeći ih ispravljene ili blago savijene u laktovima. Zatim okreće ruke prema van, ne stisnute, s opuštenim prstima i dlanovima okrenutim prema gore. Da bi praktikovala „polunasmejano“, pokušava da opusti lice, otpušta mišiće lica i naginje uglove usana prema gore, usvajajući spokojan izraz lica. “Vrlo je teško ostati ljut na ‘Voljne ruke i polunasmiješen’. Osećam kako napetost i energija odlaze iz mene kada vežbam ove veštine,” kaže Vang.8. Posvetite svom telu pažnju koju zaslužuje. „Emocije žive u našim telima“, naglašava Vang. „Dakle, kada se osećam iritirano, moje početne misli su: Jesam li jeo? Jesam li hidriran? Trebam li odrijemati? Većinu vremena osjećam se bolje kada se brinem o svom fizičkom tijelu.” Kada njegujete svoje tijelo, njegovat ćete i svoj um i pružiti mu podršku koja mu je potrebna da se nosi sa stresom ljutnje.Da bolje naučite o vlastitom tijelu potreba, Rachel Weller, psihijatar, asistentica profesora psihijatrije i bihejvioralnog zdravlja na Icahn School of Medicine na Mount Sinai u New Yorku, okreće se vještini svjesnosti koja se zove skeniranje tijela. Uključuje opuštanje u udobnom položaju uz primjećivanje vanjskih osjećaja (kao što su zvukovi i mirisi) i promatranje daha. Zatim, počevši od vrha glave, mentalno skenirajte svoje tijelo – dio po dio – dok potvrđujete kako se svaki dio osjeća. Da li su vam oči teške? Da li vam je vrat napet i boli? Kruži li vam u stomaku?

Kao što dr. Weller objašnjava: „Uključivanje u naše fizičke senzacije, kao što su napetost mišića, dah, pritisak i trnci, često nam omogućava da povećamo vezu između našeg mozga i tijela.” To vam u konačnici može pomoći da otkrijete dublja značenja iza vatrenih emocija – ljutnje i svega između, kaže ona. Na kraju krajeva, ona kaže: “Naša tijela često sadrže činjenice koje naš um nije u stanju otkriti.” Povezano: 6 znakova da je vrijeme da razgovarate s nekim o svom bijesu13 Ljudi na najboljim lekcijama koje su naučili u terapijiKako prestati biti tako prokleto ljut na sebe

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.