Magazin

6 ranih simptoma raka dojke koje je lako propustiti

0 70

Dr. Gary kaže da su opipljive kvržice kod mladih ljudi s grudima jedan od simptoma koji se najčešće propuštaju ili se zanemaruju jer se često pogrešno smatraju fibrocističnim promjenama na dojkama, nekanceroznim promjenama koje grudima daju kvrgavu ili užetu teksturu, tipično zbog hormonalnih promjena koje dešavaju tokom menstruacije. Ovo je izuzetno često, pogađa otprilike 50% osoba koje imaju menstruaciju u dobi od do 50, prema Klivlendskoj klinici.

“Ovo može učiniti samostalne i kliničke preglede izazovnim jer biste mogli pomisliti da nova kvržica predstavlja cistu ili normalnu promjenu u tkiva dojke”, kaže dr. Flanagan. Ako postojeća kvržica ne nestane nakon sljedeće menstruacije, provjerite je.

3. Promjene oblika i konture grudi

Naravno, oblik grudi će se vremenom promijeniti. Na kraju krajeva, tvoje grudi u 50 nisu ono što vidiš u 50 (hvala, gravitacija!), posebno ako si bila sam trudna ili dojila bebu.

Ipak, vrijeme je da razgovarate s doktorom kada se čini da su se te promjene brzo dogodile i da nisu povezane s vašim menstruacijama ciklus, značajno povećanje ili gubitak težine, trudnoća ili dojenje. Na primjer, dr. Gary kaže da promjene u konturi dojke, kao što su rupice, mogu biti rani znak raka dojke. Također je ključno napomenuti, prema Američkom društvu za rak, zadebljanje ili oticanje dojke, čak i ako ne osjećate kvržicu. Dr Gary kaže da ove promjene mogu postati očiglednije kako karcinomi rastu unutar tkiva.

4. Promjene ili iscjedak iz bradavica

Još jedan rani znak raka dojke može uključivati ​​određene promjene na vašim bradavicama, kao što su bradavice koje se okreću prema unutra, povlače na jednu stranu, rupice ili mijenjaju smjer, po Centre za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Upala oko bradavice, ljuskava koža, stvaranje kora, svrbež ili osjećaj peckanja također zahtijevaju razgovor sa svojim liječnikom.

Nenormalan iscjedak iz bradavica je još jedna stvar na koju vrijedi obratiti pažnju. Ako ste bili trudni, vjerovatno vam je poznata tekućina koja curi iz bradavica (zdravo, kolostrum i majčino mlijeko). Ali iscjedak koji je nov i nije očito povezan s trudnoćom, dojenjem ili drugim medicinskim razlogom potencijalni je razlog za zabrinutost, posebno ako je “nenormalan”, što znači da je krvav, curi iz samo jedne bradavice ili izlazi sam bez bilo kakvo gnječenje.

5. Upala kože, promjena boje ili otok

Iako nisu tako česti kao drugi rani znaci raka dojke, nova pojava promjene boje dojke, zadebljanje kože dojke, otok koji zahvaća više od trećine dojke ili natečeni limfni čvorovi u blizini pazuha mogu biti povezani s upalnim karcinomom dojke (IBC), rijetkim i “veoma” agresivnim oblikom bolesti koji se često pogrešno smatra infekcijom, prema Nacionalnom institutu za rak. Dr. O'Neill kaže da možete primijetiti i promjenu u teksturi dojke ispod kože.

Kod IBC-a, promjena boje može izgledati ružičasto, crveno, crvenkasto-ljubičasto, ili modrice, u zavisnosti od boje kože. Ovo je važno napomenuti jer je upalni rak dojke često povezan samo sa „crvenilom“—iako bolest nesrazmjerno pogađa crne ljude, koji možda neće tako lako primijetiti promjenu boje u poređenju sa onima koji imaju svjetliju kožu. 2,3

6. Bol ili težina u dojkama

Iako većina karcinoma dojke ne uzrokuje bol, to je moguće. Dr. Flanagan kaže da su osjećaj bola i težine u grudima potencijalni rani simptomi—i često se zanemaruju ili ignoriraju. “Unilateralni, novonastali bol u dojkama treba da bude procijenjen od strane zdravstvenog radnika, a snimanje treba završiti kako bi se isključio rak dojke”, kaže ona. Ako je bol jak ili potraje, Američko udruženje za borbu protiv raka preporučuje da ga pregledate. Ova vrsta bola se često povezuje sa upalnim karcinomom dojke, koji takođe može uzrokovati osjetljivost, bol i težinu u dojci, pored gore navedenih upale, otoka i zadebljanja.

Kako provjeriti svoje grudi za rane znakove rakaPoznavanje simptoma je samo jedan dio slagalice prevencije. Takođe biste trebali često pregledavati svoje grudi – i samo biti stvarno svjesni kako „normalno“ izgleda i osjeća se za vaše tijelo. Evo nekoliko stručnih savjeta koji će vam pomoći da započnete.

Približite se svojim grudima.

To “ normalno” o kojem govorimo ima ime, kaže dr. Gary: Zamislite to kao “samosvijest grudi”. To uključuje poznavanje vaših grudi i prije i tokom menstruacije, u vrijeme kada su vaši hormoni u fluktuaciji. To također znači upoznavanje sa asimetrijom koja bi mogla biti normalna za vas, kao što su razlike u veličini grudi ili postavljanje bradavica. „Kažem svojim pacijentima da su njihove grudi blizanke, ali retko identične“, kaže dr Gary.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.