Magazin

6 načina na koje stalna ljutnja može dugoročno naštetiti vašem zdravlju

0 15

Evo šta biste trebali znati o mnogim načinima na koje ljutnja može dugoročno uticati na vaše tijelo i šta učiniti ako ste zabrinuti kako bi to moglo uticati na vaše zdravlje.

1. Pojačana upala Sve veći broj istraživanja sugerira da su hronični stres, kao i negativne emocije povezane s njim, snažno povezane s višim nivoima upale u tijelu i disfunkcionalnim imunitetom sistemske odgovore.

Vaš imuni sistem je dizajniran da napadne potencijalne prijetnje vašem tijelu upalnim ćelijama, objašnjava dr. Duijndam. “S kroničnim stresom, uključujući ljutnju, ovi markeri upale također se povećavaju.” Dakle, čak i ako nemate, recimo, infekciju, ove upalne ćelije mogu početi da se bune i umjesto toga krenu za zdravim ćelijama ako ste osoba koja se nosi s mnogo ljutnje, kaže ona. To, zauzvrat, može postaviti pozornicu za razne zdravstvene probleme, posebno kako starite.

Na primjer, 2019 studija koja je pratila 226 starije odrasle osobe tokom jedne sedmice pokazala je da oni koji su imali više razine ljutnje koju su sami prijavili imali su veću vjerovatnoću da će imati viši nivo upale i veći rizik od kroničnih bolesti, kao što su bolesti srca, osteoartritis, dijabetes, pa čak i određeni karcinomi.

Povrh toga, stalno osjećanje bijesa također može utjecati na vaše svakodnevne navike, od kojih neke mogu dovesti do daljnje upale ili jednostavno oštetiti vaše zdravlje na druge načine. “Značajna zabuna koju imamo u bilo kojem od ovih istraživanja je da ljudi koji su kronično ljuti imaju tendenciju da se upuste u mnogo nezdravih ponašanja,” kaže dr. Martin, kao što su pušenje, prekomjerno pijenje, prejedanje ili pretrpavanje hrane koja nije t hranljivija koliko bi mogla biti. “Ta nezdrava ponašanja će također imati utjecaja”, naglašava on.

2. Bolest srca226“Veliki broj dokaza koje imamo o zdravstvenim posljedicama ljutnje zaista ima veze sa srcem i kardiovaskularni sistem, a to znamo već decenijama”, kaže dr Martin.

Pokušajte napraviti brzi pregled tijela sljedeći put kada vam krv počne ključati—to jest, odvojite trenutak da primijetite kako se osjećaju različiti dijelovi vašeg tijela, jedan po jedan— i neće biti teško razumjeti zašto ljutnja može ugroziti vaše srce. “Kada nastavite da preživite u stanju ljutnje, to dovodi do lošeg kardiovaskularnog oporavka,” kaže dr. Duijndam. Opet, to je zato što vas “drži u stanju stresa”.

Ljutnja može povećati vaš krvni pritisak i broj otkucaja srca, dva faktora koja vrše ogroman pritisak na vaš srčani mišić i stoga povećavaju rizik od hronične hipertenzije. Priliv hormona stresa takođe može povećati nivo šećera u krvi i nivo masnih kiselina u krvi, što može oštetiti krvne sudove i dovesti do nakupljanja plaka u arterijama. To je jedan od razloga zašto bi redovno ljutnja i ljutnja potencijalno mogla igrati ulogu u stanjima kao što su kardiovaskularne bolesti, srčani udar, moždani udar i dijabetes tipa 2.

3. Smanjena plućna funkcijaBrzo i plitko disanje jedan je od prvih fizičkih efekata koje ljutnja izaziva kod mnogih ljudi. “Kada treba da se ‘borimo ili pobjegnemo’ iz situacije koja prijeti, to ima smisla,” kaže dr. Duijndam. To je način na koji vaše tijelo pokušava opskrbiti više kisika područjima koja smatra neophodnim, poput mozga i mišića. Iz toga slijedi da su jake emocije poput ljutnje čest okidač za napade astme kod onih koji su podložni.

2019201920192019

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.